destilleerd water, geschud, steeds, geringe hoeveelheden jood vrij maakten. Hij vindt het daarom wenschelijk, deze reactie scherper uitte voeren en de joodkaliprocf toe te passen. Dit is zooveel temeer gewensoht, omdat het paraldehydc óp eenvoudige wijze kan worden gezuiverd. Hij beveelt daarvoor de volgende werkwijze aan. Ineen schieitrechter worden 100 g. paraldehyde met 10 cm.3 natronloog (10 pOt.) geschud en daarna 2 cm.3 zi 1 vernitraatoplossing (20 pCt.) toegevoegd. Na % uur scheidt men beide vloeistoffen, vermengt het paraldehyde met 10 g. natriumsulfaat (watervrij) en filtreert deze vloeistof. Het verlies bedraagt niet meer dan 5 pOt. en men krijgt aldus een paraldehyde, dat geheel vrij is van peroxyden en acetaldehyde. Dit paraldehyde voldoet aan den volgenden eisoh: indien 2 cm.3 in 20 cm.3 water opgelost en met 0.05 g. joodkalium en 2 druppels verdund zwavelzuur worden gemengd, mag zelfs na nl2 uur geen gele kleur ontstaan. Schudt men sg. paraldehyde met 5 cm.35 pCt. kaliloog, dan mag de loog na 6 uur niet bruin of geel worden (acetaldehyde). H. De dampspanning van verzadigde waterige oplossingen van lactose, saccharose, glucose en galactose. Deze zün bepaald door E. O. Whittier en S. P. Go u 1 d (Ind. Eng. Chem. 1930, 77). De oplossingen waren in evenwicht met de isomeren en den damp bij 25°; de druk werd gemeten volgens de statische methode van Smi then Me nzi es (1910). De uitkomsten waren als volgt: Dampdruk van de Vochtigheid der lucht verzadigde oplossing in evenwicht mi. d. verz. opl. Saccharose 18.39 mm. Hg (0° C.) 77.4 proc. Glucose 19.26 „ 81.1 „ Galactose 20.47 „ 86.1 „ Lactose 22.11 „ 93.1 „ Zw. Boekaankondiging Automatische pH-bepaling inde Suikerfabricage, d. Dr. H. D. van Gort. Uitgave van J. H. de Bussy. 1930. Het proefschrift, waarop Van Gort in Amsterdam promoveerde, is thans als afzonderlijk werk, met nadere beschrijvingen van de methoden en vermeerdering der afbeeldingen, zoodat het voor de practijk geschikt is geworden, uitgegeven. De door Van Gort met de door hem uitgewerkte methode verkregen resultaten zijn van dien aard, dat men dit werk als eender mijlpalen op het gebied der suikerindustrie mag beschouwen. Het werk is niet direct van pharmaceutisch' belang, maar het feit, dat eender jongere pharmiaceuten een bijdrage van zoo groot gewicht voor de suikerindustrie

397