Ten slotte werden nog de volgende proeven ingezet. In plaats van levertraan werden andere oliën genomen, en wel werden die olies gekozen, die een van dat van levertraan afwijkend joodadditiegetal hebben, en vloeibare paraffine. a. joodgetal levertraan .. 164.3 zuurgetal 1 b. „ lijnolie * 185.- „ pl.m. 4 c. „ olijfolie .. 82.6 „ pl.m. 3 d. „ paraffine 0 „ 0 Volgens de methode voor de bereiding van de joodijzerlevertraan worden deze olies en de paraffine geschud met ijzer en jodium. Het volgende ijzergehalte werd gevonden; a. levertraan 0.21 pCt. b. lijnolie 0.39 c. olijfolie 0.25 d. paraffine 0 Alleen dus bij de lijnolie, die een groot aantal onverzadigde vetzuren bevat, veel meer ijzer dan bij de levertraan; bij de olijfolie iets meer, hoewel dit vet een lager joodadditiegetal heeft dan de levertraan. Zuiver oliezuur, geschud met ijzer en jodium, geeft een product met een groote overmaat ijzer ten opzichte van de hoeveelheid jodium: geconstateerd werd dus, dat zeker ijzervetzuur-verbindingen zijn gevormd, zooals uit de volgende tabel blijkt: Uzergehalte. Jodiumgehalte. J, berekend uit Fe-gehalte voor verhouding 1 at. Fe : 2 at. J. 1. 0.177 0.332 0.796 2. 0.169 0.350 0.767 3. 0.21 0.800 0.953 Worden deze praeparaten met water uitgeschud, dan gaat inde waterige vloeistof ferrojodide over. Meer inzicht inde reacties geven deze laatste proeven echter niet. In dit hoofdstuk zijn vele proeven beschreven over den invloed, dien verschillende bereidingswijzen zouden kunnen hebben op het praeparaat. Zonder nader in te gaan op de hoedanigheid der verandering, kunnen we constateeren, dat verschillende omstandigheden een verschillend praeparaat opleveren. Het is zeker, dat de Oleum Jecoris Aselli cum Jodeto ferroso van de Nederlandsche Pharmacopee meer is dan een eenvoudige oplossing van ferrojodide in levertraan. De vrije vetzuren spelen bij de reactie een rol, terwijl de inwer-
268