Gaat men na, hoe het staat met het joodadditiegetal van debruinroode traan (dus joodijzerlevertraan, die met water is uitgeschud), dan vindt men, dat dit praktisch hetzelfde is als dat van de traan, waarvan men is uitgegaan. Joodadditiegetal der levertraan Joodadditiegetal van dezelfde levertraan, nadat er joodijzerlevertraan van is gemaakt en ze daarna is uitgeschud met water 166.0 166.1 169.1 i67-1 164.3 164-5 154.0 15--f) 155.9 155-’ 173.1 172-7 Hetzelfde geldt voor het joodadditiegetal van de vetzuren: Joodadditiegetal van de Joodadditiegetal van de vetzuren vetzuren der levertraan ; der uit dezelfde traan bereide joodilzerlevertraan 161.6 161,.6 160.6 159.8 De vraag ligt voor de hand: spelen de vrije vetzuren van levertraan niet een groote rol? Uitgaande vaneen zuurvrije levertraan, werd op de gewone wijze joodijzerlevertraan gemaakt. [Voor het zuurvrij maken van oliën geeft men op, dat schudden met absoluten alkohol een voldoend resultaat geeft. De Fransche Pharmacopee (23) laat herhaaldelijk schudden met spiritus van 95 pCt. Het meest volledige voorschrift geeft het Supplement van 1926 op de Fransche Pharmacopee (24) bij de beschrijving van „Huile d’olive neutralisée”. Van de olijfolie worat het zuurgetal bepaald en men berekent de hoeveelheid gekristalliseerd natriumcarbonaat, die noodig is, om het zuur te binden. Men neemt een kleine overmaat soda en lost deze hoeveelheid op inde 10-voudige hoeveelheid water, verwarmt tot 40° en laat bij gedeelten de olijfolie toevloeien onder krachtig en herhaald schudden. Men laat 24 uur staan, decanteert en filtreert. De zoo verkregen olie is practisch neutraal en de hoeveelheid oliezuur mag de 300 mg. per kg. niet overschrijden. Eenvoudiger kan men als volgt te werk gaan; Men schudt de olie met V» van haar volumen aan spiritus

266