Zooals gebleken is, werkt het jodium in op de traan en tlit zal zeker zijn invloed hebben op de ijzeropname. Het blnkt, dat, wanneer het jodium korten tijd met de traan in aanraking is geweest, de door de inwerking veroorzaakte veranderingen gunstig werken op de ijzeropname. Laat men de inwerking gedurende langeren tijd plaats hebben dan absoluut noodzakelijk is voor het oplossen van het jodium dan wordt het ijjzeropnemend vermogen geringer en gaat ’ ten slotte bijna geheel verloren. De onderstaande tabellen lichten dit nader toe. Joodijzerlevertraan, bereid Joodijzerlevertraan, gelijktijdig volgens Ed. IV; ijzergehalte en uit dezelfde grondstoffen bL re'd volgens Ed. V; ijzergehalte in pCt- rv -xtrn f s 0-171 0 0.218 0.,59 0.337 0.213 Bij de volgende tabel geven de kolommen ab, c. en d het vogende aan: de voor de bereiding van joodijzerlevertraan gebruikte traan was telkens in dezelfde kolom dezelfde, maar verschillend van die der andere kolommen: Fe-gehalte in pCt. ~,a b c d traan 1 dag geschud met J, daarna Fe toegevoegd 0 162 0,21-0 0 328 traan 2 dagen geschud met J, daarna 1 Fe toegevoegd OHB 0 240 – 0 248 traan 3 dagen geschud met J, daarna Fe toegevoegd _ 0 230 traan 4 dagen geschud met J, daarna Fe toegevoegd 0.186 _ o 211 traan 5 dagen geschud met J, daarna Fe toegevoegd 0.133 10,1 Jfi _ _ groene jodiumtraan geschud met FeiO O.On 002 007 > •’ Gelijktijdig met de groep d werd met dezelfde traan een ereiding ingezet volgens Ed. V. Het ijzergehalte hiervan was 0.170 pCt. De invloed van de inwerking van het jodium op de traan °P et werd ook nagegaan, door de traan op het
259