Het zou noodig zijn, om het gedrag van elk dezer stoffen ten opzichte van jodium vast te stellen. Het nagaan van de inwerking van jodium op bekende oliƫn heeft hier geen zin, daar van vergelijken geen sprake kan zijn, daar levertraan maar voor een zeer klein percentage (2 pCt) dein andere vetten voorkomende vetzuren bevat. De inwerking van ijzer op levertraan. De vraag doet zich ook voor, of ijzerpoeder, wanneer men dit bij gewone temperatuur met levertraan schudt, op de traan zal inwerken. 100 gram levertraan werd geschud met 2.6 gram ijzerpoeder (dus de verhouding, zooals die opgegeven is bij de joodijzerlevertraan-bereiding). Er werd onder deze omstandigheden geen ijzer opgenomen; dit werd geconstateerd, door _ 80 gram van deze traan te verbranden. Inde asch kon, na behandeling volgens de vroeger aangegeven methode, met rhodaankalium slechts een spoor ijzer aangetoond worden een niet met eenige zekerheid quantitatief te bepalen hoeveelheid. Het joodadditiegetal blijft bij inwerking van ijzer op levertraan hetzelfde. Joodadditiegetal van Joodadditiegetal van dezelfde de traan zelf traan na schudden met ijzer 1- 1734 1739 2. 173.1 1739 3. 154.5 4. 154. I IbAA Het gedrag van levertaan ten opzichte van ijzer en jodium samen Twee methoden komen in hoofdzaak in aanmerking voor de bereiding van joodijzerlevertraan. De 4e editie van de Nederlandsche Pharmacopee laat eerst de traan afwnjven met jodium, totdat dit is opgelost en daarna wordt met ijzerpoeder geschud. De 5e editie laat ijzer en jodium saimenwnjven met een gedeelte van de traan en daarna wordt afgemengd met de rest van de traan. Dat de bereidingswijze van de joodijzerlevertraan invloed heeft op de samenstelling, blijkt uit het ijzergehalte. De Pharmacopee eischt, zoowel inde 4e als inde 5e editie, een ijzergehalte van 0.235 pCt. Bereidt men de traan volgens de 4e editie, dan verkrijgt men een traan, die inden regel het voorgesohreven ijzergehalte heeft; men is soms zelfs genoodzaakt, het product te verdunnen, tot het gewenschte ijzergehalte is verkregen, terwijl het product van de bereiding volgens de 5e editie bijna steeds een te laag ijzergehalte heeft.

258