Spaansche pepers of chillies); wordt in Ned.-Indië in Inlandsche tuinen aangeplant. Peper (witte) Rijpe vruchten van Piper nigrum L., van de schil ontdaan en gedroogd. Peper (zwarte) Boomrijpe trossen van Piper nigrum L., gefermenteerd, zoodat ze een zwarte kleur aannemen. Cultuur door den geheelen Archipel, vooral op Riouw, Bangka, Billiton, inde Westerafdeeling van Borneo, in Atjelh en de kampongs. Piment Vruchtjes van Pimenta officinalis L., komt niet in Ned.- Indië voor. Saffraan Stempels Van Groens sativus L., komt niet in Ned.- Indië voor. Spaansche peper Vruchten van Capsicum annuum L., wordt over den geheelen archipel gekweekt. Tamarinde Vruchtvleesch van Tamarindus indica L. Veel in Ned.-Indië aangeplant. Ui Allium Cepa L. Op verschillende plaatsen in Ned.lndië geteeld. Inde Tropen wordt kerrie-poeder, hoewel op zeer veel plaatsen, betrekkelijk zeer in het klein gefabriceerd: er zullen dus al evenveel recepten bestaan als er fabriekjes zijn. Evenals inde parfumindustrie de geur vaneen of ander parfum zorgvuldig samengesteld wordt, dient bij de bereiding van kerrie-poeder de smaak opgebouwd te worden met behulp vaneen aantal der ingrediënten, vermeld inde hierboven afgedrukte lijst. De keuze ervan wordt beïnvloed door den localen smaak: in Adhter-Indië zal men een ander kerrie-poeder mengen dan op Java, enz. Het is duidelijk, dat een groot aantal, overigens uiterst eenvoudige, proeven genomen dient te worden, alvorens men voor een zeker consumptiegebied een juisten en populairen smaak heeft samengesteld. Daarin ligt echter de mogelijkheid opgesloten, om, door eenvoudige wijzigingen inde samenstelling, den smaak van kerrie-poeder aan locale wenschen aan te passen. Eender vele samenstellingen van kerrie-poeder, welke in Europa een zekere populariteit heeft verkregen, is de volgende: cardamom, curcuma, foelie, gemberwortel, kaneel, komijn, koriander, kummel, nootmuskaat, Spaansche peper, witte peper, zwarte peper, waarvan echter ook alweer enkele bestanddeelen weggelaten kunnen worden. Recepten, waarin hoeveelheden vermeld staan, ben ik tot nog toe niet tegengekomen1). De kerrie-poeders, welke door Europeosche firma’s inden handel worden gebracht, zijn gewoonlijk veel fijner gemalen dan die, welke men gemeenlijk met den naam van „kerrie djawa” aanduidt. Hoewel, in het algemeen gesproken, het terdege fijnmalen eencr specerij aan de economie van het gebruik ervan, alsmede aan het *) A. Diedrichs en B. Schmit tma n n hebben in het Zeitschrift für Untercuchung der Nahrungst- und Gemszmittel, Band 40, Heft 12, pag. 24 (1920), een artikel gewijd aan het chemisch en microscopisch onderzoek van verschillende soorten kerrie-poeder.

548