veel grooter zou kunnen zijn dan het op het oogenblik is, omdat de kerrie-smaak, liever nog gezegd het kerrie-aroma, aan een groot gedeelte der bevolking aangenaam is. Wel wordt een aantal menschen van het gebruik ervan weerhouden door den voor hen somtijds wat al te pittigen smaak, doch, zooals wij hieronder zullen zien, is aan dat euvel gemakkelijk tegemoet te komen, door aan het kerrie-mengsel wat minder scherpe (peperachtige) bestanddeelen bij te mengen. Het is evenwel vrij zeker, dat het gebruik van kerrie sterk toe zal nemen, wanneer de aandacht der gebruikers er door reclame en ruimer aanbod meer op gevestigd wordt en zulks is alleen mogelijk, wanneer tot fabriceeren op grootere schaal wordt overgegaan; de onbekendheid met de samenstelling en de methode van fabriceeren hebben vele fabrikanten en handelaren in consumptie-artikelen en comestibles teruggehouden, het artikel kerrie te gaan maken en het in breederen kring der bevolking verkrijgbaar te stellen. Zeer enkele firma's brengen reeds gedurende geruimen tijd kerrie-poeder inden handel, hetwelk echter gewoonlijk in aroma verre achter staat bij de verschillende kerrie-mengsels, welke inde Tropen bij de bereiding van Europeesche spijzen worden gebruikt: met name zijnde pepersmaak, zoomede die der curcuma, veelal te overheerschend. In z.g. Indische toko’s worden kerrie-poeders verkrijgbaar gesteld, welke meestal in Ned-lndië, Britsdh-lndië, Ceylon of Malakka gemengd zijn en welke een veel gecompliceerder aroma bezitten dan de soorten kerrie-poeder, welke hierboven bedoeld worden. De grootere samengesteldheid is oorzaak, dat die kerrie-poeders, gewoonlijk met den naam van kerrie djawa aangeduid, meer inden smaak vallen van iedereen. Daarbij moet in het oog gehouden worden, dat in zekere streken dikwijls bepaalde voorkeur voor één of ander speciaal aroma bestaat. Kerrie-poeder behoort niet vóór alles naar peper en curcuma te smaken, doch de aroma’s dier beide bestanddeelen dienen vermengd te worden met die van tal van andere bestanddeelen, welke uitermate geurig, doch minder scherp van smaak zijn, zooals b.v. nootmuskaat, kaneel, cardamom, komijn, piment, enz. De samenstelling van kerrie-poeder is niet constant: integendeel, zij kan sterk varieeren en ook het aantal d"r bestanddeelen kan zeer verschillend zijn. Hieronder volgt een lijstje van ingrediënten, welke bij de bereiding van kerrie-poeder gebruikt worden. In het hieronder vermelde lijstje zijnde artikelen alfabetisch gerangschikt naar den Nederlandschen naam der ingrediënten. Ten einde het lijstje niet een bloote opsomming te doen zijn, werden bij de producten enkele bijzonderheden vermeld. Amandel Prunus Amygdalus Baill. in Z.-Europa voornamelijk aan de Middel!. Zee in cultuur cm de vruchten. Anijs Pimpinella Anisum L. Asa foetida Ferula spet. div. Gom van verschillende Ferulasoorten, afkomstig uit Zuid-West Azië. Buchanania lancifotia onrijpe vruchten, in Britsch-Indië in het wild voorkomend.

546