-zuiver zink ineen mengsel van zuurstof en stikstof; de beste resultaten werden verregen door oscillatorische ontladingen onder verhoogden druk. Het fijne zinkoxydestof wordt dooreen spiraalvormige buis gevoerd, waarin grovere deeltjes teruggehouden worden, en oplgevangen inde gesmolten zalfmassa. IX laat foto s zien van op deze en van op de gewone wijze bereide zinkzalven, waarop waar te nemen is, dat zijn preparaat zeer gelijkmatig is. Intusschen heeft deze bereidingswijze nog slechts experimenteeie waarde De vervaardigingskosten van het zinkoxyde zijn zoo hoog, dat vaneen praktische toepassing nog geen sprake kan zijn. V. I. Boekaankondiging. Uitgewerkte recepten ten gebruike bij Opwijrda’s Recepteerkunst, door H. J. Sp 11 ze n Jr. en Dr. D. iH. Wes t er Achtste herziene druk, tweede honderdtal. Voor de opleiding van apothe\ers-adsistenten en voor studenten inde pharmacie zijn deze boekjes, waarin een 100-tal recepten worden bespraken en waarin zoowel de technische moeilijkheden als de juiste lezing en uitvoering van het recept onder de oogen worden gezien, van veel practisch nut. Ook in dit tweede 100-tal is rekening gehouden met de moderne receptuur en zijn verschillende voorschriften opgenomen ter verenging van oudere. Ook de vragen, welke daarbij gesteld warden, zijn over t algemeen voor a.s. apothekers-adsistenten goed gekozen. Buiten dit kader valt, dunkt mij, de vraag bij No. 1: _ Welke calciumverbindingen nog meer bij verwarming troebel worden.— Bij No. 2 ware het wenschelijk, op te merken, dat de infundeerpan voor tamarindemoes van porcelein moet zijn, en dat het gebruik van ijzeren spatels moet worden vermeden. Bij No. 5 zou ik de vraag ook willen stellen: —waarin of op welke wijze de daarin voorgeschreven badzouten worden afgeleverd. In No. 21 komt mij de vraag, wat Oleum Tereb. scheikundig is, eenigszins problematisch voor, want waar de pharmacopee verschillende terpentijnoliën toelaat, kan men niet volstaan met te zeggen, dat ze in hoofdzaak uit rechts- en linkspineen bestaat. Ook de daaropvolgende vraag schijnt mij voor a.s. adsisteniten overbodig. Bij No. 31 is het eenigszins dubieus, welke scheikundige werking hier bedoeld wordt: die van de tamarinde op de eiwitstoffen inde melk of op het calciumtartraat? Bij No. 54 had wel mogen worden opgemerkt, dat gebruik moet worden gemaakt van niet ontvette cacao en bij Nb. 55 is het weinig practisch, om ontvette cacao te gebruiken en daarna cacaoboter toe te voegen voor de bereiding der koekjes. Het indrogen van Laudanum liquidum Sydenh. gaat beter inde warme mortier dan door indampen op het waterbad eni voor het oplossen van gelatine (No. 85) doet men beter, kokend water te gebruiken en de gelatine, nadat de randjes er afgeknipt zijn, dooreen lichte beweging in dit water op te lossen.
139