Er Week niet voldoende gebufferd te zijn, dus werd meer buffer genomen en wel

5 cm.3 Amyliun 10 cm.3 buffer 5 cm.3 water 1 cm.35 maal verd. speeksel met 50 mg), proline 7' zonder 7' PH = 6.18 PH = 6.07 idem, speeksel, 10 maal verdund met 50 rag. proline lIV2' zonder 13' RH = 6.15 PH = 6.21 10 cm.3 Amylum 10 cm.3 buffer 5 em.3 water, waarin al of niet proline is opseliost. 1 cm.3 speeksel, 10 maal verdund, met 10 mg. proline 6‘V ph = 6.26 zonder 6%' ph = 6.26 „ 20 „ „ 12' ph = 6.28 zonder 121/* ph = 6.28 Bij niet te grootc hoeveelheid proline, 40—250 mg. per 100 cm.3 reactiemengsel en voldoende buffering, blijkt de invloed van het proline op de amylasewerking gering te zijn; misschien kan er vaneen geringe activeering gesproken worden. Daar de beschikbare voorraad proline hiermee uitgeput was, kon dit niet verder nagegaan worden. September 1928. [ Literatuur. 1') Sherman and Florence Waliker: Journ. Am. Oh. Soc. XU, 1919,1866. S h erman and Florence Walker: Journ. Am. Oh. Soc. XLIII, 1921, 2461. Sher ma n and Mar y L. Caldwe 11: Journ. Am. Ch. Soc. XLIII, 1921, 2471. Stierm a n and Mar y L. Cal dw e 11: Journ. Am. Oh. Soc. XLIX, 1922, 2924. Sherman and Nel lie M. Nayl o r: Journ. Am. Ch. Soc. XLIV, 1922, 2957. 2) J, Temminck Groll1 Ardh. Néerl. de Physiol. 11, 516, 1918. Idem: De invloed van physisdhe en clhem. factoren op de werking van fermenten. Proefsdhr. Amsterdam 1918.

1319