Voorloopig heb ik alleen voor speekselamylase den invloed van «enige aminozuren nog eens nagegaan en ben daarbij niet tot dezelfde resultaten gekomen als de Amerikaansche onder-
zoekers. Bij speekselamylasen activeeren volgens hen glykokoll, alanine, phenylalanine, tyroslne, asparaginezuur en asparagine. Hiervan kon ik beschikken over glykokoll, ailanine, tyroslne en asparagine; bovendien ging ik de werking van leucine, proline en glutamine na. Het resultaat was, dat bij glykokoll, alanine, leucine, glutamine, asparagine en tyroslne geen activeering werd waai genomen. Bij proline soms geringe activeering, soms geringe remming, soms geen invloed. Een verklaring ervoor, dat de activeering, door Sherman waargenomen, bij mij niet optrad, zou hierin gevonden kunnen worden, dat de „schadelijke invloeden” bij hem wel, bij mij niet bestonden. Inde eerste plaats heeft bij mij de inwerking plaats gedurende betrekkelijk korten tijd (10 tot 20 minuten) en lage temperatuur (12°—20°): bij hem gedurende 30' en bij 40°. Evenwel bij één proef, genomen bij ±4O en gedurende 36' inwerking, had met asparagine evenmin activeering plaats als bij de andere proeven met asparagine. Waarschijnlijk zijn er dus bij Sherman andere „schadelijke invloeden” aanwezig geweest dan verhoogde temperatuur en inwerking van het milieu op het speeksel; misschien sporen van zware metaal zouten. Zoowel uit de onderzoekingen van Sh erma n als van mijzelf, bleek de groote schadelijkheid van Cu"- en Hg“-ionen. In hiooooü molair Cu-oplossing is de werking van speekselamylase reeds 4.5 maal vertraagd. Dat noch bij hem. noch bij mij de mogelijkheid bestaat op een verandering van ph door 't toegeivoegd aminozuur, is met zekerheid uitte sluiten, daar zoowel Sherman als ik door toevoeging van phosphaatbuffer de ph in het reactiemengsel met en zonder aminozuur gelijk hebben gehouden en ineen aantal gevallen potentiometrisoh gecontroleerd. Alleen bij proline, dat twijfelachtlige resultaten opileverde, warren deze misschien toe te schrijven aan de sterk alkalische reactie van het proline, waardoor niet altijd voldoende buffering optrad. De uitvoering der proeven was, zooals reeds herhaaldelijk
1316