Na het percoleeren. dat 3 tot 4 uur duurt (wil men althans zoo weinig mcgelijk perco'.aat krijglen), geschieden de opeenvolgende uitschuddingen, waarbij zich bij herhaling meer of mindere emulsievormingen voordoen.
Men krijgt ten slotte ammoniakhoudende chloroform, waarin het alkaloïde is opgelost. De chloroform wordt door destillatie verdreven, de rest opgelost in spiritus van 95 pCt, zonder deze nogmaals te verdampen met aether, om geringe hoeveelheden ammoniak en vluchtige basen te verdrijven. Bij twee bepalingen werd de rest 2 maal met 5 cm.3 aether uitgedampt en daarna de titratie op de gewone wijze uitgevoerd. Voor het gehalte werd toen gevonden 0.60 en 0.61, terwijl de andere cijfers 0.64 en 0.62 waren. Dat de verschillen niet groot zijn en dus bewijzen, dat zeer weinig vluchtige verbindingen achterblijven, komt door het gebruik van chloroform als oplosmiddel, dat een hooger kookpunt heeft dan aether. Conclusies, a. De methode van het D. A. B. 6 bevat foutenbronnen, waardoor de uitkomsten zeer wisselend zijn. b. De methode van de Pih. U. St. X is zeer omslachtig en geeft hooge uitkomsten. c. De Ph. Helv. en de Pb. Nl;d. V geven voorschriften, die gemakkelijk en vlug zijn uitte voeren en geen foutenbronnen bevatten. De Ph. Ned. heeft het voordeel, dat het alkaloïde terstond droog verkregen wordt door het geb' uik van tragacanth. Extractum Belladonnae. Bij het onderzoek van het Extractum Belladonnae is de aandacht niet gevestigd geweest op de hoeveelheid alkaloïde, die met verschillende methoden bepaald wordt, maar meer speciaal op den aard van het alkaloïde; dat volgens het voorschrift der Ned. Ph. wordt afgescheiden. De bereiding van het extract, zooals deze is opgenomen in de laatste editie, geschiedt, na afwisselend gebruik van versch en gedroogjd blad of kruid inde vorige uitgaven, thans door percclatie van gedroogd bladpoeder. Werkend volgens het voorschrift, in 'de Ph. Batava genoemd, verkrijgt men het extract na persing.van het versche kruid en concentreeren van het perssap door zachte verwarming (lenissimö igne). De Ph-
1156