Bij de karmijnkleuring (liet recept der kleurstof is: V* g„ karmijn, in aanraking laten met 25 g. glycerine en 26 cm.3 ammonia 4 N.; na ongeveer 12 uur filtreert men kelder af en verkrijgt op deze wijize een verzadigde oplossing) is het noodzakelijk, dat de kleurstof eenige uren, bijv. gedurende den nadht, op de peper, die men wil onderzoeken, kan inwerken (bij de fuchsinekleuring is 3 minuten reeds voldoende). Door eenige malen#opisohenken en afcentrifugeeren wordt de overmaat kleurstof oök kier op dezelfde wijize uitgewassdhen.
Na 4 X is ize reeds voldoende verdwenen, terwijl bijl de fuchisiinekleuring 7 X vereisdht wordt. Bij de ihoeveelheid gekleurde peper worldit eveneens glycerine bijgewogen, en, dooreen staafje in het conische centrifugebuisije op en neer te bewegen, inde vloeistof verdeeld. Verder handelt men op gelijke wijze als bij de telling van rijst in meelsoorten. Als basis kan men aannemen, dat: peper, vermengd met 1 pGt. rijstmeel, ± 7% mm,3 gekleurd meel iper gram peper bevat; peper, vermengd met 21l/2 pGt. rijstmeel, ±lB mm.3 gekleurd meel per gram peper bevat; peper, vermengd met 5 pC,t. rijstmeel, ± 39 mm.3 gekleurd meel per gram peper bevat; peper, vermengd met 10 pCt. rijstmeel, ± 80 mm.3 gekleurd meel iper gram peper beva;; peper, vermengd met 25 pCt. rijstmeel, ± 190 mm.3 gekleurd meel per gram peper bevat; peper, vermengd met 50 pCt. rijstmeel, ± 320 mm.3 gekleurd meel per gram peper bevat. Inde meeste gevallen is het maken van vergelijlkingsmonsters met bekend gehalte echter reeds voldoende, waarbij men tijdens de schatting er op moet letten, dat het monster en, het vergelijkingsmonster ongeveer op gelijke wijze, wat dichtheid van het praeiparaat betreft, bezien worden. Een en ander werd door fraaie lichtbeelden toegelicht. In zijn slotwoord merkt de Voorzitter op, dat de aard van die eiwitstof van invloed zal zijn op de kleurbaarheid, en dat hem1 bevreemdt, dat het opsporen van rijstmeel in peper zooveel moeilijkheden geeft, aan gezien de korrels niets op elkaar lijken. Dan bedankt hij de spreekster en sprekers voor hun belangrijk aandeel in het welslagen dezer Conferentie, die daarna gesloten wordt. ■ ; , Namens de Commissie voor de Voedingscionferentie, W. C. DE GRAAFF, Voorzitter. A. MASSINK, Secretaris. NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TER BEVORDERING DER PHARMACIE. NEDERLANDSCHE CHEMISCHE VEREENIGING. Verslag van de Vacantiecursussen, gegeven in 1928, Dit jaar werden in Utrecht twee cursussen gegeven in het Pharmaceutisch laboratorium, onder de leiding van Prof. Dr. I. M. K o 11-
1149