water na 1 uur 13.60 pCt., na IV2 uur 13.60 pCt. duplo na 1 uur 13.55 pCt., na 1 'V* uur 13.55 pCt.

Terwijl dus een te veel aan zorg voor het drogen der lucht geen verschil van belang in uitkomst geven kan, volgt anderzijds uit de tedeneering dat elke mindere nauwlettendheid bij het voordrogen der lucht onmiddellijk tot duidelijk lager uitkomsten voor het watergehalte zal leiden. Bij de vergelijkende onderzoekingen, eenige jaren geleden verricht met de heeren Van Led den Huise b o s c h en Meihuizen is gebleken, dat voor het met zekerheid verkrijgen van gelijke uitkomsten een wijze van voordrogen der lucht noodig is, waarbij deze terdege met het zwavelzuur in contact gebracht wordt. De heer Meihuizen heeft daarvoor aanvankelijk voorgesteld, de lucht achtereenvolgens door twee flesschen over zwavelzuur te leiden. Afdoende en eenvoudiger is ook de later door hem gegeven oplossing. Daarbij is aan het verticale einde van de luohttoevoerpijp, waar deze de lucht aanzuigt, een groote flens (diam. 20 c.m.) aangebracht. Het zwavelzuur wordt nu ineen open bak gegoten met diameter weinig grooter dan deze flens, en de luchtpijp met de flens vlak boven het zwavelzuuroppervlak gebracht. Op die wijze wordt elk luchtdeeltje gedwongen overeen grooten afstand rakelings over het sterke zwavelzuur te strijken. Résumé. Bij het bakken van legerbeschuit van tarwebloem onder toevoeging van 10 pCt. rietsuiker en 4 pCt. reuzel, gaan rietsuiker en reuzel voor een deel teloor en ontstaan beschuiten die 9 a 10 pCt. rietsuiker en 3.7 a 4 pCt. reuzel bevatten, waarbij de gehalten in bleeke beschuiten hooger zijn dan in donkere beschuiten. Als methoden van onderzoek worden voor de vetibepaling de methode van het Broodbesluit, voor de suikefbcpaling die van het Meelbesluit, voor de waterbepaling eveneens die van het Meelbesluit, met gebruik van het toestel Van Meihuizen aanbevolen. 11) Th.v.F e 11 enbe r g. Mitteilurugen aus dem Geblete der Lebensmitteluntersuchung und Hygiene (Bern) 111, 327, 1912. Die Bestimmung der lösliohen Kohlehydrate und des Rohrzuckers in Kindermeiden, Back- und Konditoreiwaren. 2) Chemisch Weekblad 20, 529 (1923). Zie ook Pharmaceutisch Weekblad 58, 370 (1921) S c h o o r 1 en Ge r r i t se n, 59,

775