maakt, het telwerk van de pomp afgelezen en alles voor een volgende proef in gereedheid gebracht. Zoodoende was het mogelijk, een serie waarnemingen te verkrijgen in het gebied van de hoogste destillatietemperatuur.
Uit de absorptievloeistof, waarin het en eventueel RSH was vastgelegd, werden deze twee stoffen gescheiden, door het gevormde neerslag te behandelen met verdund zoutzuur. Hierdoor wordt het mercaptide ontleed, terwijl het sulfide onoplosbaar blijft. Het mercaptaan, dat zich hierbij vormde, werd in jodiumoplossing van bekende sterkte opgevangen en de overmaat jodium, na beƫindigen van de absorptie, getitreerd. De zwavelwaterstof werd als kwiksulfide bepaald. Bij deze onderzoekingen bleek het gas slechts een spoortje mercaptaan te bevatten. De invloed van de temperatuur inden destillatieketel op het H.Sgehalte is uit nevenstaande grafische voorstelling zeer duidelijk zichtbaar. De getallen geven niet de gevonden waarden aan, doch zijn slechts verhoudingsgetallen.
Een ander geval van zwavelwaterstofverontreiniging van de atmosfeer komt voor bij de kunstzijdefabrieken. Wordt n.l. de kunst-
zijde gesponnen, dan treedt in het spinbad zwavelwaterstofontwikkeling op. Boven elk spintoestel is dan ook een luchtkoker aangebracht, waar dooreen grooten exhauster de lucht wordt afgezogen. Door de groote capaciteit van dezen exhauster tracht men door sterke verdunning van de gassen zooveel mogelijk hinder te voorkomen.
Als absorptiemiddel voor het zwavelwaterstof werd eerst een proef genomen met cadmfumsulfaat. Het bleek hierbij echter, dat CdS zich niet snel genoeg vormt, om de zeer kleine hoeveelheden
618