Kamfer-aether-olie. Kamfer 10 g., aether 10 g., geneutraliseerde olijfolie tot 100 cm3, lodetum hydrargyricum. Mercurijodide 1 g., natriumjodide 1 g., physiologische zoutoplossing tot 100 cm3.

Morphine-atropine. Hydrochloras Morphini 1 g., Sulfas Atropini 25 mg., gedestilleerd water 100 cm3. Niovocame-adrenadme. Novocaïne 5 g., Solutio Adrenalira 5 g., natriumbisulfiet 0,2 g., Acidum benzoicum 0,2 g., physiologische zoutoplossing tot 100 cm3. Hydrochloras Chinini cum Urethano. Hydrochloras Chiniini 25, Urethaan 20, gedestilleerd water tot 100 cm3. Scopolamine-morphine. Hydrobromas Scopolamini 25 mg., Hydrochloras Morphini 1 g„ physiologische zoutoplossing 100 om3. Glycero-strychm-kakodylaat. Kakodylas natricus 5 g., Glycerophosphas natricus 10 g., Sulfas Strychnmi 100 rog., gedestilleerd water tot 100 cm3., citroenzuur, voldoende tot neutrale reactie. Steriliseeren door tyndallisatie bij 70°. Glycero-kakodylaat. 'Kakodylas natricus 5 g., Glycerophosphas natricus 10 g., gedestilleerd water 100 cm3., tyndalliseeren bij 70°. Serum van Lo c k e-R ing er. Natriumchloride 9, kaliumchloride 0,42, calciumchloride 0,24, Bicarbonas natricus 0,15, glucose 1, gedestilleerd water 1000 cm3., tyndalliseeren bij 70°. H. Boekaankondiging. Die Massanalyse, von Dr. I. M. Ko 11 hof f, o. Professor für analytische Chemie a. d. Universitat von Minnesota in Minneapolis, U. S. A., unter Mitwirkung von Dr.-ing. H. Me nze 1. Zweiter Teil: die Praxis der Massanalyse. Berlin, Julius Springer, 1928. 480 pag. 8° + naam- en zaakregister. Prijs. R.M. 20.40, gebonden R.M. 21.60. Hoe uitgebreid het terrein der maatanalyse geworden is, blijkt wel uit dit werk van’ Ko 11 hof f. Terwijl de schrijver zich sterk beperkte inde beschrijving van wat den analytisch onderlegden gemeen goed is en onnoodige details van algemeen bekende methoden vermeed zoodat hij, blijkens de voorrede, zijn werk beschouwd wil zien als een aanvulling en uitbreiding van het oudere handboek van Beckurts waren voor de behandeling der nieuwe en de kritische bespreking der oudere titreermethoden bijna vijf honderd bondig gestelde en compact gedrukte bladzijden noodig. Daarbij valt nog op te merken, dat van vele der inde voedingsmiddel-, physiologiscbeen technische chemie gebruikelijke speciale titreermethoden de vermelding achterwege bleef of slechts als litteratuurplaats geschiedde. Hierdoor is wellicht ook te verklaren, dat men een bespreking der micro-titraties mist. Een en ander neemt niet weg, dat hier een schat van kennis aangeboden wordt, die men elders vergeefs, tot een1 zoodanig geheel verwerkt, zoeken zou. Bij niemand wellicht is het maken van een samenvattend overzicht over de vorderingen der titreeranalyse in betere handen dan bij Kol the ff, die zich jarenlang bezig ge-

502