entegen is het aschgehalte van de op bovenbeschreven wijze bereide praeparaten uit den aard der zaak hooger.
Bij behandeling van eiwitten met verdunde zuren ontstaan stoffen, die ook in pepton-W ill e voorkomen, doch niet in de volgens de bovenbeschreven methode bereide praeparaten. In hoeverre deze stoffen verantwoordelijk zijn voor de toxische en pharmacologische werking van pepton-W ill e, moet nog nader nagegaan worden. Laboratorium voor Toegepaste Scheikunde der Universiteit van Amsterdam, Maart 1928. Referaten! De invloed van den duur der verhitting co do voedingswaarde van gekookte spijzen en melk. Eenigen tijd geleden was door E. Friedberger (D. med. Wochejtschr. 1926 en M. med. Wochenschr. 1926) aan de hand van proeven op ratten vastgesteld, dat de voedingswaarde van spijzen, wanneer zij, op inde keuken’ gebruikelijke wijze, gekookt en warm gehouden werden, belangrijk achteruitging. A. ScheunertenE. Wagner (Klin. Wochenschr. 1927, 1176) komen,, ook bij voedingsproeven op ratten, tot een geheel andere uitkomst. Zij vonden geen verschil in groei bij proefdieren, die ongekookte spijzen en rauwe melk kregen, en andere, die gekookte en warmgehouden spijzen en geautoclaveerde melk moesten gebruiken. Ook bij dieren, die andere combinaties van meer of minder gekooktën kost en meer of minder gekookte melk als voedsel ontvingen, was de groeilijn normaal. Zij geven natuurlijk toe, dat het vitamine C verloren gaat en dat de voedingswaarde van de geautoclaveerde melk kleiner is dan die van rauwe melk, maar bij de genomen proeven op ratten legt het gemis aan vitamine C geen gewicht inde schaal, terwijl de verminderde voedingswaarde dier melk gecompenseerd wordt door menging met den anderen ko§t. V. I. Zoutbepaling in eigeel volgens een methode, medegedeeld door het chemisch laboratorium UI ex te Hamburg (Chem.-Zeit 1927 758). Het vloeibare Chineesche eigeel wordt, voorzoover het met benzoëzuur geconserveerd is, beoordeeld naar water-, olie- en zoutgehalte. Chloorbepalingen, verricht inde asch, ook bij toepassing van soda, gaven echter geen bevredigende resultaten. Wanneer het eigeel in water opgelost en door koken het eiwit neergeslagen wordt, dan kan inde asch, verkregen, door de verdampingsrest van het filtraat, waarin soda en salpeter wordt opgelost, te verbranden, een nauwkeurige quantitatieve bepaling van Cl’ geschieden. Deze werkwijze is tamelijk omslachtig. Gemakkelijker kan men tot het gewenschte doel komen, door 4 g. eigeel ineen maatkolfje van 200 cm’, op te lossen in 100 cm3, water en gedurende 2 minuten zacht te koken, na bekoeling 50 cm3, water, 20 cm3, verd. salpeter-
474