Daarna met soda (in dit geval ±2O gram) op pH ± 8 gebracht (oranje tusschenkieur van phenolrood) en V* gram gedroogde ontvette varkens-pancrcasklier2) toegevoegd en ruimschoots toluol ter conserveering.
Na 6 dagen werd afgefiltreerd (S c h 1e i c h er en S c h ü 11: 572V2). t Filtraat werd ingedampt ineen klein vacuumapparaat. De 50 g. leverden 38 gram poreus, beschuitachtig pepton op. Aschgehalte 11,5 pCt.3). Formolgetal 6,6. Helder oplosbaar. Smaak aangenaam bouillonachtig. Biefstuk. 85 gram inden vleeschmolen gemalen biefstuk + 25 cm*. 25 pCt. HCI + 400 cm3, water + V2 gram pepsine-W ill e werden gedurende een week bij 37° gehouden, afgefiltreerd en •alkalisch op phenolrood gemaakt (20 g. soda 4* wat ammonia), 0,5 g. pancreas + ruim toluol. Na een week afgefiltreerd; ingedampt gaf dit 12,5 gram pepton; rekenende met het eiwitgehalte van rundvleesch (+ 20 pCt.), toch nog een behoorlijke opbrengst. Bij andere vleeschsoorten kan deze methode natuurlijk ook gevolgd worden. Aschgehalte was hier 20 pCt.; hierin zitten natuurlijk ook de anorganische bestanddeelen van den biefstuk. Formolgetal 7; helder oplosbaar, smaak aangenaam bouillonachtig. Fibrine. 7g. gedroogde runderfibrine + 100 cm8, water + 5 cm8. 25pCt. HCI + 200 mg. pepsine-W ill e. Daar fibrine zeer snel in pepsine-HCI oplost, behoeft het mengsel slechts een dag inde broedstoof te staan; daarna werd alkalisch gemaakt (± 6 gram soda). Vervolgens met 100 mg. pancreas en toluol gedurende drie dagen inde broedstoof. Afgefiltreerd en in vacuo ingedampt. Ruim 3 gram pepton, helder oplosbaar en goed van smaak. Formolgetal 6. Gebruik makend van deze voorschriften, kan men gemakkelijk zoo noodig uit ieder gewenscht eiwit pepton bereiden. Een nadeel van de verkregen producten is, dat ze zeer hy*) Bereid volgens Wills t a 11 erenWalds c h mi t z Leitz: Praktikum der Physiol. Ch. van Rona. I. Fermentmethoden, blz. 234. *) Aschgehalte van de caseïne zelf was 2,2 pCt.
469