biochemie. Voor de beide laatste doeleinden wordt meestal hier te lande het pepton van Witte te Rostock gebruikt. Als voedingspreparaat wordt pepton-W ill e gebruikt, o.a. in voedings-clysma’s en als geneesmiddel zoowel voor inwendig gebruik als in injecties, voornamelijk bij allergische ziekten (o a. asthma). Nu heeft pepton-W ill e als inwendig gebruikt geneesmiddel een nadeel en wel den buitengewoon onaangenamen bitteren smaak, die natuurlijk in clysma of injectie van geen beteekenis is.

_ De methoden, die in gebruik zijn inde techniek, berusten op eiwitontleding óf door fermenten óf door zuren of alkaliën. Als grondstof wordt niet altijd het gebruikte eiwit vermeld; „über das Rohmaterial entscheidet die Preisfrage. Meist wird das billige Blutfibrin angewendet”, zegt Ull mi an n. Het duistere inde afkomst der handelspreparaten is voor het gebruik als geneesmiddel natuurlijk een bezwaar temeer, daar men niet zeker is, dat voor een zelfde praeparaat steeds de zelfde grondstof gebruikt wordt. ■ Wat betreft pepton-Witte vermeldt Uitman n’s Enzyklopadie der technischer Chemie (Bd. 9. Leipzig 1921): „Die Literatur bezeichnet es als durch nachfolgende Pepsin-'und Trypsinwirkung abgebautes Blutfibrin, was sicherlich unzutreffend is. Es dürfte vielmehr durch schwache Saurewirkung unter Druok dargestellt sein, wofür sein bitterer Geschmack spricht.” Wat eenige andere bekende praeparaten betreft, wordt het volgende vermeld: Nutrose (bereid door Meister, Lucius, B rön i n ?, te Höohst a. M.) „wird dadurch hergestellt, dass das trockene Kasein mit der bereohneten Menge Natriumhydroxyd gemischt und das Gemisch mit 54 pCt. Alcohol gekocht wird.” (K ön i g: Chemie der Nahrungsmittel, 2de Band, blz. 536. 1904). Somatose (Bayer) zou volgens Ullmann bereid worden uit vleeschmeel en kalk, welke kalk later met oxaalzuur zou worden geneutraliseerd; dit laatste maakt een minder waarschijnlijker! indruk; Kön i g daarentegen vermoedt een langdurige inwerking van ammoniak of alkali en spreekt niet over neutraliseeren. Wat de bereiding van pepton in het algemeen betreft, geeft Uil mann de volgende wenken: „Beim Abbau ist schwache Alkaliwirkung der Saurewirkung vorzuziehen, besonders zur Darstellung von Nahrpraparaten, Sauren ergeben immer hygroskopische, bitter schmeckende

466