koperzout en een verbinding van gynocardiumzuur. Het wordt bereid door Dr. Bayer & Co., te Budapest. Tulofusin, volgens voorschrift van Weichardt bereid door J. Pfrimmer & Co., te Neurenberg, is een heldere kleurlooze vloeistof, bestaande uiteen zoutoplossing, die als buffervloeistof dient. Zij kan zoowel zwak zure als zwak alkajliische reactie opheffen en dient als middel, om medicamenten bij lokale anaesthesie toe te passen. Vasolaxine, van de lab. Fournier Bd de I’Hópital, Paris, is een voor inwendig gebruik bestemde kleurlooze Vloeibare paraffine van hooge viscositeit. Virgamelis is de door F. Pasc oc, te Giessen, ingeschreven naam voor Hamamellspreparaten, H. Het gevaar, verbonden aan het werken met emetine-oplcssingen. Rot hé a < Jonrn. Pharm. Chim. 1927, IV, 107) wijst er op, dat bij de personen, die veel omgaan met geconcentreerde oplossingen van emetine, gevaar bestaat voor het optreden van hinderlijke huidontsteking. Dit verschijnsel schijnt herhaaldelijk waargenomen te zijn bij arbeiders, die groote hoeveelheden ampullen met emetlneoplossing moeten vullen. V. I. De pharmacologische werking van ephedrine, vergeleken met die van adrenaline. Blijkens onderzoekingen van Rowe (J. Am. Pharm. Ass. 1927, 918) is de werking qualitatief gelijk. Ouantitatief is er een groot verschil. Adrenaline werkt ongeveer 100 X sterker op den bloeddruk. Ephedrine kan evenwel door den mond ingenomen worden. 'Bij behandeling van asthma zijn dan tamelijk groote doses noodig, b.v. 50 mg. per keer, maarde werking daarvan duurt langer dan die vaneen adrenaline-injeotie. Langs oralen weg,ingenomen, is adrenaline, zoo men weet, onwerkzaam. ZW. Nieuwe methode voor de bepaling van benzoëzuur in levensmiddelen. Bij de Engelsche officiëele methode voor bepaling van benzoëzuur in levensmiddelen (Pharm. Weekbl. 1927, 1163), wordt het zuur met stoom overgedestilleerd uiteen waterige vloeistof, waarvan het kookpunt door zouttoevoeging verhoogd is. Het verkregen destillaat wordt daarna alkalisch gemaakt en tot een klein volumen ingedampt. G. W. Monie r-W 111 ia ms (Analyst, 1927, 572) heeft een wijziging in deze methode gebracht, waardoor het indampen vermeden wordt. Ineen soort extractie-apparaat (waarvan een teekening in het artikel is opgenomen) wordt de stoom geleid dooreen laag magnesiumkrullen, waardoor het benzoëzuur als magnesiumzout wordt vastgelegd. Het zout wordt met warm water in oplossing gebracht, de vloeistof met permanganaat behandeld en de bepaling verder voortgezet als in het officiëele voorschrift is aangegeven. De voordeelerii, aan zijne methode verbonden, zouden volgens M. W. daarin bestaan, dat de bewerking geen toezicht vereischt en het apparaat weinig ruimte inneemt. Zij is echter niet te gebruiken bij azijnzuur bevattende voedingsmiddelen; ook is zij niet geschikt voor bepaling van salicylzuur. V. I.
338