nog vereenvoudigd kan worden, zal zij groote diensten kunnen bewijzen bij het vethardingsproces, om het juiste moment vast te stellen, waarop het linolzuur ineen minder onverzadigd zuur is omgezet. V. I.

Veranderingen, opgetreden bij bewaring vaneen monster olijfolie. Het is bekend, dat olijfolie (een onzer beste spijsoliën, welke echter spoedig rans kan worden), bij bewaring veranderingen kam ondergaan, maar dat deze zoo groot zouden zijn als door R. O. Brooks (OU and Fat Ind. door Matières grasses, 1927, 7902) is waargenomen, moet verbazing wekken. Brooks analyseerde in 1906 een monster olie, afkomstig uit Californië, dat geperst was van uitgezóchte olijven. Het monster was toen in alle opzichten van goede hoedanigheid. Het werd bij kamertemperatuur en, blootgesteld aan diffuus daglicht, gedurende 20 jaar bewaard en na 10 en 20 jaar geanalyseerd, waarbij de volgende uitkomsten verkregen werden. 1906 1916 1926 Reuk en smaak niet rans zeer rans buitengewoon rans Proef van Kr eis negatief positief sterk Soort. gew. bij 15,5° 0,9132 0,9254 0,9383 Joodgetal 83,60 75,26 68,58 Yerzeepingsgetal 190,80 199,60 213,20 Zuurgetal 0,96 8,04 15,68 Estergetal 189,84 191,56 197,52 Vrij zuur (oliezuur) 0,48 pCt. 4,02 pCt. 7,84 pCt. Wanneer de herkomst niet bekend was geweest, zouden de cijfers der 2 laatste kolommen op een vervalschte olie wijzen. De stijging van het estergetal blijftin elk geval onverklaarbaar. V. I. Vetbepalmg in melk volgens Gerber of volgens Babcock. De methoden van Gerber en van Babcock steunen beide op hetzelfde beginsel: opheffen van de emulsie van caseïne en: vet door sterk zwavelzuur en oplossen van de caseïne in het zuur. Verder zijnde werkwijzen echter verschillend. Gerber voegt nog amylalkohol toe; een deel daarvan vereenigt zich met het vet en bevordert de afscheiding, maar het juiste verloop is onbekend. De aflezing geschiedt in gesloten buizen. Volgeris 'Babcock wordt gewerkt in open buizen en blijft toevoeging van alkohol achterwege. Pozzi-Escet (Le lait, door Jotirn. Pharm. Chirn. 1927, VI, 81) heeft de beide methoden nog eens met elkaar vergeleken. Hij geeft de voorkeur aan de laatstgenoemde werkwijze (die in Amerika bijna algemeen gevolgd wordt, Ref.). Hij grondt zijn oordeel cp de volgende overwegingen: De uitvoering is eenvoudiger, er zijn minder reagentia noodig (het niet gebruiken van amylalkohol, waarvoor een aantal personen zeer gevoelig zijn, is zeker een voordeel, Ref.), het proces is volkomen bekend, er kan geen verlies ontstaan door wegspringen van stoppen en de gebruiker kan den butyrometer zelf ijken. Bij de methode van Gerber moet men vertrouwen op de juistheid der geleverde buizen ; in verband met de empirie der werk-

129