om daarin, na een bepaalden tijd, de volgende bepalingen te verrichten. le. de totale hoeveelheid stikstof, 2e. de hoeveelheid stikstof van het sterilisatieserum, bereid, door 80 cm3, melk te bededen met 4 cm3, azijnzuur van 30 pCt. en 5 minuten ineen gesloten vat in het waterbad te plaatsen en na volkomen bekoeling te filtreeren. 3e. de hoeveelheid gevormde aminostikstof in dit sterilisatieserum, volgens de gasvolumetrische methode in het toestel van van S 1 ij k e. Uit de analysecijfers in bijgaande tabel blijkt: le. De bacterie v. Hofman n—W ell en ho f B tast het melkeiwit zeer sterk aan; 2e. het zuurgetal van de melk neemt na den sden dag gestadig- af; ten slotte wordt de vloeistof alkalisch; 3e. het formaldehydegetal neemt, in verband met de eiwitsplitsing, toe; 4e. het totaal stikstofgehalte vermindert, doordat er vluchtige stikstofverbindingen (NH3) ontstaan en ontwijken; se. de hoeveelheid stikstof in het sterilisatieserum neemt toe, in vergelijking met die in het sterilisatieserum van de blanco en wel meer, naarmate de culturen langer inde stoof staan. In gelijke mate neemt het stikstofgehalte van het coagulum af. In vergelijking met de blanco wordt daardoor de verhouding serumstikstof tot coagulumstikstof sterk gewijzigd; 6e. de hoeveelheid aminozuren neemt toe; 7e. de draaiing van het melkserum, waaruit de hoeveelheid melksuiker berekend wordt, vermindert, naarmate het eiwitmolecuul meer wordt gesplitst. Daar uit herhaalde proeven is gebleken, dat deze bacterie melksuiker onveranderd laat, zelfs na 2,4 en 6 maanden, zal deze vermindering in draaiing op rekening tnoeten komen van een eventueele linksdraaiing, ontstaan als resultante van de splitsingsproducten van het eiwit.

1236