staat, proteolytische fermenten te vormen en af te scheiden die. ontledend op ’t melkeiwit werken.

Uit het feit, dat de bacterie, zooals blijken zal, niet terstond het eiwit aangrijpt, maar ongeveer 5 dagen na de enting, zon men kunnen opmaken, dat de proteasen afkomstig zijn uit de afgestorven bacteriën. Voor het quantitatief onderzoek werd ineen bepaalde hoeveelheid ontroomde melk een normaal oogje materiaal geënt, afkomstig vaneen 24 uur oude glycerine-serumcultuur. Het gebruik van gewone melk heeft het nadeel, dat de bacteriën min of meer onder anaërobe omstandigheden groeien. Na een bepaalden tijd werden inde melk de volgende bepalingen verricht: le. vetgehalte; 2e. zuurgraad: 3e. formaldehydegetal; 4e. draaiingsvermogen van het melkserum. Het zoogenaamde aldehydegetal der melk. waarop Steineggerin 1905 de aandacht vestigde, kan men beschouwen als de uitkomst vaneen eiwitbepaling. Door de C, raaff en Schaap werd als gemiddeld cijfer voor ’t formaldehydegetal van melk vastgesteld 7,2, terwijl dit getal, vermenigvuldigd met 0,53, het procentcijfer aan eiwit inde melk aangeeft. Is dus het formaldehydegetal der geïnfecteerde melk na een bepaalden tijd gelijk aan dat van de controlemelk. dan mag men besluiten, dat de betreffende bacterie ’t eiwit onveranderd heeft gelaten. De uitvoering van deze bepaling, waaraan de bepaling van ’t zuurgetal voorafgaat, is hoogst eenvoudig en geeft snel een quantitatieven indruk van de verandering, die ’t eiwitmolecuul onder invloed van de verschillende bacteriën na een bepaald tijdperk heeft ondergaan. Uit ’t onderzoek, dat gelijktijdig werd ingezet met 2 diphtheriestammen, 2 stammen van de bacterie van v. Hofmann—Wellenhof en een blanco* is gebleken: le. dat ’t vet noch door de diphtheriestammen, noch door die van v. Hof ma n—W ell en h o f B werd aangetast; 2e. dat de diphtheriebacterie den zuurgraad van de melk iets verhoogt, het formaldehydegetal practisch onveranderd laat, dat wil dus zeggen ’t eiwit niet aantast; 3e. dat de diphtheriebacterie de melksuiker niet aantast, het-

1233