Ref.) waargenomen, wanneer de vetvrije droogrest beneden 8,5 pCt. was. Door de refractie zou geen verschil gevonden kunnen worden tussohen toegevoegd water en abnormaal laag cijfer van vetvrije droogrest van onvervalschte melk. V. I. Bepaling van chloriden in melk. A. D. Hus ba nden W. Go dden (Biochem. Journ. door Analyst, 1927, 288) hebben eenige methoden voor het bepalen van chloriden in melk kritisch beproefd. Zij geven de voorkeur aan de werkwijze, afkomstig van Au s t i n en van S lijke, en wel inde volgende wijze van uitvoering: 20 cm3, melk wordt ineen kolfje gemengd met 40 cm3, eener 1,2 pCt. picrinezuuroplossing, welke 2 cm3, ijsazijn per 1. bevat. Na 10 minuten wordt gefiltreerd, door chloorvrij filtreerpapier, waarna 30 cm3, van het heldere filtraat gemengd wordt met 10 cm3. V,O N. zilvernitraat. Na schudden en filtreeren wordt 20 cm3, van de vloeistof met ammoniumrhodanaat getitreerd. V. I. Boekaankondiging, Gedenkboek, uitgegeven bij gelegenheid van het vijftigjarig bestaan der Rijkslandbouwproefslations. 1927. Uitgegeven door de Directie van den Landbouw, ’s Gravenhage. Algemeene Landsdrukkerij. 1927. Het was een goede gedachte, om ter gelegenheid van het gouden jubileum der rijkslandbouwproefstations dit feestgesdhrift uitte geven, waarin een overzicht gegeven wordt van de geschiedenis en de verrichtingen der verschillende stations. De commissie van redactie is er in geslaagd, om een groot aantal personen, die aan deze stations leidende posities innamen of nog innemen, en ook anderen, die krachtens hun ambt of bestuursfunctie in nauwe betrekking met die inrichtingen kwamen, te doen medewerken aan dezen bundel, die een goed beeld geeft van hetgeen door onze proefstations gedaan wordt. Het spreekt wel van zelf, dat aan een artikel van prof. A. Ma y er, den stichter der stations in ons land, en die schrijft over „de voor-Wageningsche landbouwscheikundige in Nederland”, een eereplaats is ingeruimd; daarachter volgen bijdragen, die elk op zichzelf een goed beeld geven vaneen bepaald station of instituut en van de diensten, door die rijksinrichtingen aan den landbouw, het onderwijs, den handel en de rechtspraak bewezen. V. I. K. Mohs. Mehlchemie. Neue Erkenntnisse auf dem Geblete der Miillerei und Backerei. Frankfort a. M. 1927. Im Eigenverlag des Vcrfassers. blz. 213. prijs f5.60. Mohs, „Privatdozent für das Mühlenweseii ander Technischer! Hochschule Darmstadt”, heeft eenige jaren geleden een inleiding tot de colloïdchemie geschreven, welk boekje bestemd was voor molenaars en bakkers. De Schr. meende te mogen aannemen, dat de gebruikers van het werkje voldoende kennis van de chemie van graan, meel en brood bezaten, om de uiteenzettingen te kunnen volgen. Daar nu achteraf gebleken is, dat die veronderstelling niet met de werkelijkheid strookt, heeft Mohs in het thans verschenen
1181