in nog hoogere mate dan bij den smaak de gevoeligheid van den proefnemer beslissend is. Hierbij komt nog. dat vermoeidheid bij het waarnemen vaneen bepaald aroma in veel sterkere mate optreedt dan bij het waarnemen van den smaak, en bijgemengde stoffen, zelfs in zeer kleine hoeveelheden, op den geur vaneen stof invloed uitoefenen.

Prof. Zwaard e maker heeft door zijn qualitatieve en quantitatieve onderzoekingen de beoordeeling van reukzin en geur in wetenschappelijke banen geleid. Zijn uitspraak: „Riechstoffe von verwickelter oder unbekannter Zusammensetzung können in einer nach objektiven Eigenschaften geordnete Einteilung nicht untergebracht werden , geldt uit den aard voor dein hun aroma zeer samengestelde vluchtige bc standdeelen onzer geneesmiddelen in hooge mate. De reukstoffen, die niet slechts rieken, maar ook prikkelen. en die, welke bovendien, behalve een indruk op het reukorgaan, ook een smaakindruk geven, kunnen ineen gewijzigde indeeling volgens Li nna eus in 9 reukklassen verdeeld worden: Iste klasse Aetherische reuken (Odores aetherei Lorr y). 2de „ Aromatische „ (Odores aromatic! Linna eu s) 3de „ Balsamieke „ (Odores fragrantes „ ) 4dc „ Amber-Muscus „ (Odores ambrosiaci „ ) sde „ Allyl-Cacodyl „ (Odores alliacei „ ) 6de „ Branderige „ (Odores empyreumatici Ha 11 er) 7de ~ Capryl „ (Odores hirnini Liinnaeus) Bste „ Walgelijke „ (Odores tetri „ ) 9dc ~ Braakverwekkende of misselijkmakende „ (Odores nauseosi „ ) Als voorbeelden geeft Zwaardemaker in verschillend verband voor klasse 1: Acetas isoamylicus, 2: citral en nitrobenzol, 3: vanilline en terpineol, 4: trinitroisobutyltoluol en muscon, 5: aethylbisulfidc, 6: guajacol, 7; valeriaanzuur, 8. pyridine en 9: skatol. De wijze van waarnemen hangt in hooge mate af van het te onderzoeken object. In het algemeen verdient het aanbeveling, de waarneming te doen na sterke verdunning, zoodat de grens van waarnemen bereikt is. Als verdunningsmiddelen worden water, zeer verdunde spiritus, reukelooze paraffine en lucht gebruikt. Met behulp van bepaalde toestellen is de gitns, waarbij dooreen bepaalden onderzoeker de reuk vaneen be-

637