zoet moet smaken. Bij de benaderende quantitatieve bepalingen zijnde gebruikte uitdrukkingen soms- minder gelukkig gekozen; zoo is b.v. HCI Chinini als „bitter” en zijn Flores Chamomillae romanae als „zeer bitter” beschreven, honig als „zeer zoet”, saccharine als „zoet”. Als „smaak” is dikwijls aangeduid het waarnemen vaneen physiologisch effect met behulp van den mond, terwijl reukwaarnemingen herhaaldelijk als smaakwaarnemingen worden beschreven. Bij mosterdblie worden reuk en smaak door elkaar opgegeven als „een scherp stekende, traanverwekkende, mosterdachtige reuk en smaak”, een wel duidelijke, maar niet zeer wetenschappelijke omschrijving. Dein de Pharmacopee gebruikte terminologie voor den smaak is de volgende; Onbepaald: Smaakloos (zonder smaakopgave is de beschrijving vaneen aantal zouten, ook van alkaloïden, oplossingen, enz,,, terwijl van geheel daarmee overeenkomende geneesmiddelen wel de smaak is opgegeven), aanvankelijk smaakloos, nagenoeg smaakloos, bijna smaakloos, zacht, zwak, flauw, aangenaam (alleen Vinum medicinale), onaangenaam (alleen Radix Rhei), geen vreemden bijsmaak. Andere waarnemingen door den mond, die als „smaak” zijn opgegeven: Eenigszins samentrekkend, samentrekkend, sterk samentrekkend, zeer samentrekkend, samentrekkend metaalachtig, brandig, brandend, zeer brandend, scherp brandig, zeer scherp brandend, verwarmend, warm, eenigszins scherp, een wejnig scherp, scherp, op de tong zeer scherp, scherpe nasmaak, scherp stekend, brandend scherp, scherpe metaalsmaak, zeer scherp, prikkelend gevoel op de tong, zwak loogachtig, loogachtig, alkalisch, scherp alkalisch, verdooving van den mond, gevoel van verdooving. doordringend, bijtend, verkoelend. Reukwaarnemingen, die als smaak zijn opgegeven: Zwak aromatisch, eenigszins aromatisch, aromatisch, aangenaam aromatisch, kenmerkend aromatisch, zeer aromatisch, krachtig aromatisch, sterk aromatisch, brandend aromatisch, walgelijk aromatisch. Smaakbesch rij vingen door vergelijking met het zelfde object of met andere stoffen: Kenmerkend, zwak naar ijzer, melig, eenigszins slijmig, slijmerig, vischachtig, zoethoutachtig, zwak kreosootachtig, naar guaiacol, mosterdachtig, naar thijra, naar thymol, naar muskaatnoot, zwak saffraanachtig, kamferachtig, sterk naar kamfer, naar cumarine, naar kaneel, naar peper-
597