naar het model van korte Goudsche pijpen. Als men het mondstuk van zoo’n pijp drie cm. ver inden mond steekt en vervolgens den inhoud van den kop langzaam opzuigt, zonder een slikbeweging te maken, dan komt men tot vergelijkbare uitkomsten, mits men na elke proef den mond geheel met gedestilleerd water naspoelt. Volgen»; Zwaardemaker is het minimum van waarneembare smaken, wanneer men in 1 cm3, water oplost: Zoutzure kinine 0,004 mg. Saccharine 0,001 „ (suiker 3 mg.) Natriumchloride 1,000 „ Zoutzuur 0,010 „ Voor ons is bij de beoordeeling van den smaak van geneesmiddelen de bittere smaak het meest van belang. Ra mm heeft in 1890 de grenswaarden voor het waarnemen vaneen aantal bittere stoffen vastgesteld en deze laten conti ;- leeren dooreen aantal zijner medewerkers. Hij vond als uiterste verdunning voor het waarnemen van den bitteren smaak bij: brucine een verdunning van 1 op 220000 pikrinezuur 1 ~ 180000 strychnine 1 » 130000 pikropodophylline 1 „ 120000 pikrotoxine 1 » 100000 absinthine 1 » 80000 quassiine 1 » 70000 columlbine 1 » 60000 cetrarine 1 >, 50000 narcotine 1 » 50000 zoutzure kinine 1 ~ 30000 zwavelzure kinine 1 „ 30000 condurangohars 1 „ 30000 condurangine 1 » 20000 glucocholzuur natrium 1 „ 20000 taurocholzuur natrium 1 „ 20000 cinchonine 1 » 20000 zoutzure morphine 1 „ 10000 bryonine 1 » 10000 zwavelzure atropine 1 „ 10000 trimethylphenol 1 » 10000 zoutzure codeïne 1 „ 10000 kinidine 1 » 10000 Ram m merkt op, dat tusschen giftigheid en bitteren smaak
595