won Julius Springer. 947 pag. Prijs gebonden 69 Mark. Het is den schrijver van dit boek gelukt, zoowel de wetenschappelijke zijde der kosmetiek en der parfumerie, als de verschillende technische vraagstukken op dit gebied tot een goed geheel samen te brengen, dat als handboek, zoowel voor den fabrikant als voor den belangstellenden beoefenaar van daaraangrenzende beroepen, van veel nut kan zijn. Apothekers, chemici en ook medici kunnen daarin veel belangrijks vinden, omdat de schrijver niet alleen tal van recepten geeft, maar ook wetenschappelijke toelichting op hygiënisch gebied. Na eene geschiedkundige inleiding gegeven te hebben over het gebruik en de bereiding van parfumerieën en kosmetika inde oudheid, laat de schrijver eene beschrijving volgen der grondstoffen, welke voor dit doel gebruikt worden, verdeeld in plantaardige, dierlijke en synthetische riekstoffen. Zoowel de bereiding als de samenstelling der aetherische oliën worden hierin aangegeven, naast de synthese van de tot verschillende groepen behoorende organische verbindingen, die als riekstoffen bekend zijn. Daarna volgt een hoofdstuk over de vetten, wassen, harsen, balsems en kleurstoffen, welke inde parfumerie gebruikt worden. Het technische gedeelte, waarin de fabrikatiemethoden worden behandeld, bevat tal van voorschriften, aan de praktijk ontleend. Het derde deel omvat de zeepbereiding, met eene beschrijving van de grondstoffen, welke daarvoor gebruikt worden, de machinerieën, welke daarvoor noodig zijn, de rol, die de warmte bij de bereiding speelt, de berekening van de benoodigde hoeveelheid loog, het parfumeeren van zeep, de eischen, aan verschillende soorten zeep te stellen. Het vierde deel omvat de toegepaste kosmetiek. Ook hierin zal de apotheker verschillende voorschriften vinden, op dermatologisch gebied, wenken voor de bereiding van kosmetische praeparaten, welke het publiek met vertrouwen uit de apotheek kan betrekken. Op grond van den rijken en veelzijdigen inhoud van dit boek, moge het ook in onzen kring worden aanbevolen. H. Phantastica, die betaubenden und erregenden Genussmittd, door Prof. Dr. L. Lewin, In 1911 verscheen het standaardwerk „Die menschlichen Genussmittel” van de hand van Prof. Hartwich, een boek, bij tal van pharmaceuten welbekend, waarin al, wat toen omtrent de menschelijke genotmiddelen bekend was, saamgebracht was; een boek, dat ook nu nog in velerlei opzicht zijn waarde behouden heeft, doch, behalve in het statistisch gedeelte, vooral in één opzicht, n.l. de pharmacologische werking der genotmiddelen, verouderd is. In die leemte voorziet het bovengenoemde werk van den bekenden Duitschen pharmacoloog Lewin, een boek, dat men niet moet beschouwen als een, dat het werk van Hartwich zou kunnen vervangen, maar als aanvulling ervan, in zich zelf een geheel vormend. Veel minder breed van opzet, behandelt het de botanische herkomst, den oogst en de toebereiding der genotmiddelen slechts zeer terloops, terwijl evenmin diep wordt ingegaan op de verschillende wijzen, waarop en de voorwerpen, waarmede de genotmidde-
499