Daarna laat Korte zijn gezuiverden phosphorus onder verwarming in het waterbad, bij 60—80° C., inde olie oplossen en ten slotte 1 pCt. citroenolie toevoegen.

Bohr is c h daarentegen raadt aan, de olie vooraf in het waterbad te verwarmen en haar dan met watervrij NajSOi te schudden en door watten te filtreeren of te laten bezinken en dan af te schenken. In deze gepraepareerde olie, van de laatste sporen vocht ontdaan, laat hij den phosphorus, vooraf in aether gedroogd, onder verwarming in ’t waterbad, oplossen. Na bekoeling voegt hij den aether voor conserveering toe; citroenolie of alkohol laat hij voor het smelten van den phosphorus aan de olie toevoegen. Wat de bewaarbaarheid betreft, kwam Korte tot de conclusie, dat de temperatuur bij het bewaren geen invloed op de deugdelijkheid uitoefent; licht, lucht en vochtigheid hebben hierop evenwel een nadeeligen invloed. In phosphorusolie zonder alkohol voor conserveering, met uitzondering van die, met amandelolie bereid, ontstaat steeds een meerdere of mindere afscheiding van rooden phosphorus. Bij toevoeging van alkohol aan phosphorolie, met olijfolie bereid, is het vermogen, om rooden phosphorus te vormen, veel geringer, 'terwijl het gehalte aan vrijen phosphorus hooger blijft. Phosphoramandelolie, met alkohol geconserveerd, bezit relatief de grootste deugdelijkheid, ondervindt ook niet zoozeer de oxydatie onder den invloed van het licht, zoodat deze soort van phosphorolie als de beste dient aangemerkt te worden. Citroenolie verhindert de auto-oxydatie van den phosphorus nog meer; phosphorolie, met deze olie geconserveerd, vertoonde na 7 maanden bijna nog geen vermindering in gehalte aan vrijen phosphorus, zoodat toevoeging van 1 pCt. citroenolie onder alle omstandigheden wel het meest aanbevelenswaardig is, terwijl de sterke reuk van deze olie zoo goed als geheel verdwijnt door den reuk van den phosphorus. De met citroenolie geconserveerde phosphorolie bewaart men het best in fleschljes van 30 cm3, van donker glas op een donkere plaats, de kurk met paraffine overtrokken. Of de fleschjes geheel of half gevuld zijn, heeft inde genoemde omstandigheden geen noemenswaardigen invloed op de deugdelijkheid van de phosphorolie. Bohr is c h kwam tot de navolgende conclusie: Licht, lucht en vochtigheid beïnvloeden de deugdelijkheid van

1317