den op het neerslag, wanneer dit gevormd is. Het kaasachtig acetondicarbonzure kwik kan zeer snel oplossen ineen spoortje keukenzoutoplossing of zoutzuur; bij verdere toevoeging van verdund zoutzuur komt de verbinding fraai kristallijn te voorschijn, ofschoon veel minder volumineus (regulaire kristallctjes inden vorm van onvolgroeide kruisjes). Deze kristallisatie is specifiek en kan tot vaststellen van de identiteit uitstekend bijdragen. Concludeerende, kunnen we dus zeggen: Ic. dat de reactie zeer goed bruikbaar is, ook in geklaarde vloeistoffen van organischen oorsprong, mits er geen belangrijke hoeveelheden chloriden aanwezig zijn; zijn ze aanwezig, dan moet men ze verwijderen door klaren met zilvernitraat; 2e. dat het ontstane zoutzuur, doordat het met het oxydans chloor geeft, meewerkt, om het citroenzuur verder te oxydeeren dan tot acetondicarbonzuur; 3e. dat het amorfe of microkristallijne neerslag van het acetondicarbonzure kwik door verdund zoutzuur kan worden omgezet ineen veel minder volumineus regulair kristallijne verbinding. De grootste kans van slagen heeft men, wanneer men de volgende omstandigheden in acht neemt: reageeren met een kleine hoeveelheid Dénigès’ reagens; oxydeeren met verdunde permanganaat. 1 Geen groote hoeveelheid zuur gebruiken, omdat het zwavelzuur de gevoeligheid aanzienlijk beïnvloedt en niet te hooge temperatuur tijdens de oxydatie. Deze voorwaarden zijn herhaalde malen aangegeven. Ze zijn merkwaardig goed te rijmen met hetgeen omtrent den invloed der chloriden werd meegedeeld. Groote hoeveelheden zuur zullen de vorming van veel zoutzuur ten gevolge hebben en veel of geconcentreerde permanganaat zal bij hooge temperatuur de vorming van vrij chloor inde hand werken. Wil men dus ineen of andere vloeistof van organischen oorsprong volgens Dénigès op citroenzuur reageeren, dan is het van belang, te weten, of in het geklaarde filtraat belangrijke hoeveelheden chloriden aanwezig zijn (met zilvernitraat mag geen neerslag, hoogstens een lichte troebeling ontstaan). Ontstaat een neerslag, dan voert men de reactie in; wijn, vruchtenwijn of sap op de volgende wijze uit:

1298