Een aantal proeven werden in deze richting genomen, die deze bewering steun verleenden.

Een monster wijn (dat oorspronkelijk vrij van citroenzuur was) werd bedeeld met 1 pCt. citroenzuur; in 20 cm3, van dezen wijn werden bovendien 20 mg. natriumchloride opgelost; beide monsters (elk 20 cm1.) werden met een weinig noriet en met 2 cm3. Déni gè s’ reagens geklaard; Het filtraat van den wijn, vrij van chloride, gaf met KMnO, direct een zwaar wit neerslag. Het filtraat van den wijn, bedeeld met chloride, gaf met KMnCh absoluut geen neerslag. Dezelfde proefnemingen werden herhaald met wijn, waaraan ' * pCt. citroenzuur was toegevoegd. 20 mg. natriumchloride bleek ook hier weer in staat te zijn, het tot stand komen van het neerslag geheel te verhinderen, Pas wanneer veel permanganaat werd toegevoegd, ontstond een lichte troebeling, geenszins echter een neerslag. Herhaalde malen en met verschillende wijnsoorten, ook vruchtenwijnen, werd dit verschijnsel geconstateerd. De vorming van acetondicarbonzuur staat sterk onder invloed van aanwezige chloriden en kan onder omstandigheden zelfs geheel verhinderd worden. Nagegaan werd nu. of, na verwijdering van de chloriden, de citroenzuurreactie volgens Dénigès wel doorging; 20 cm3, citroenzuurhoudende roode wijn (V2 pCt.) werden daartoe bedeeld met 2 cm3. Dénigès’ reagens, een schepje noriet en 30 mg. NaCl. Het heldere filtraat gaf geen kwikneerslag. Dezelfde proef werd genomen, echter de wijn bovendien nog bedeeld met een overmaat zilvernitraat (dus 20 cm3, wijn T 2 cm3. Dénigès + noriet + 2 cmf. opl. v. zilvernitraat 5 pCt.). Het filtraat reageerde direct volgens Dénigès. Ook dit verschijnsel werd aan verscheidene monsters getoetst, waarbij steeds bleek, dat belangrijke hoeveelheden chloriden aanzienlijk kunnen storen, terwijl na verwijdering der chloriden de reactie doorging. Ten overvloede werd nog eens nagegaan, of andere in vruchten voorkomende zuren met Dénigès’ reagens troebeling of neerslag geven. Appclzuur, wijnsteenzuur, glycolzuur, barnsteenzuur en oxaalzuur werden respectievelijk aan het monster toegevoegd. De, reactie viel bij alle toegevoegdc zuren negatief uit. Zeer merkwaardig ook is de invloed van zoutzuur eu chlori-

1297