maat permanganaat met een paar druppels oplossing van waterstofperoxyde gemakkelijk is te verwijderen, hindert de
kleur van de chroomzouten wel eenigszins. Neemt men de voorgeschreven omstandigheden nauwkeurig iu acht, dan oxydeert kaliumpermanganaat het citroenzuur (zij liet dan ook niet quantitatief) steeds gedeeltelijk tot acetondicarbonzuur. De oxydatie is dus een zeer specifieke en permanganaat is het beste oxydatiemiddel. Het is ook gelukt, het acetorrdicarbonzuur af te zonderen, waarbij gebleken is, dat het een uiterst onbestendige verbinding is. die zeer gemakkelijk in koolzuur en accton uiteenvalt. D énigès ontleedde, ter verkrijging van de verbinding, het gevormde kwikzout met zwavelwaterstof; door uitschudden met aether werd het acetondicarbonzuur kristallijn verkregen. Door krachtige oxydatie of door meer energisch aangrijpen der voorgeschreven oxydantia, kan dus in vele gevallen de verbranding van het citroenzuur verder gaan, waardoor het acetondicarbonzuur niet of een uiterst kort oogenblik ontstaat en het kwikzout geen gelegenheid krijgt, zich te vormen en neer te slaan. Deze omstandigheid nu lijkt mij de voornaamste oorzaak van de wisselende ervaring met deze reactie. Betreft het ’t aantoonen van zuiver citroenzuur, dan zal men nimmer last met de reactie ondervinden; betreft het echter reageeren op citroenzuur ineen organisch medium, dan kunnen de nevenstoffen de reactie aanzienlijk storen. Zeer verschillend wordt de reactie gewaardeerd, waar het betreft het aantoonen van citroenzuur in vruchtenwijnen en -sappen. Dénig ès 4) zelf geeft aan, dat hier op bepaalde wijze geklaard moet worden, n.l. door 10' cm3. Wijn met I—liV2 g. loodperoxyde te schudden, daarna te bcdeelen met 2 cm3, reagens en te filtreeren. Sporen citroenzuur zouden in het heldere filtraat bij verhitting met eenige cm3. VlO N. kaliumpermanganaat een melkwit neerslag geven. Fresenius en Gfünhu t5) bestrijden de waarde van de vermelde reactie voor het aantoonen in wijn en geven de voorkeur aan de methode M ö s>l i n gcr—K ru g ry), waarbij de wijn met alkohol wordt vermengd en het filtraat van spiritus wordt bevrijd: inde aldus geklaarde vloeistof wordt met loodacetaat en azijnzuur, bij aanwezigheid van citroenzuur, een
1295