In watervrijen toestand bevat bet 10 pCt. calcium en 90 pCt. acetylsalicylzuur. Het wordt inden handel gebracht in cartonnien donzen, waarvan liet deksel dooreen strook papier is dichtgeplakt. Bij openen van de doos was geen reuk van azijnzuur waar te nemen en bleek de inbond uiteen wit, droog poeder te bestaan, dat in water 1=2 O een opalesceerende vloeistof gaf. waarvoor 5 cms. V™ N. loog ter neutralisatie noodig was en dat duidelijk de salicylzuurreactie vertoonde. Hoe oud bet praeparaat was, is me niet bekend: daar bet te Budapest bereid en bier te lande bij den groothandel gekocht is, zal bet toch zeker eenige maanden inde doos gezeten hebben. Zelf bereid calciumacetosalicylzuur, volgens bet voorschrift in dit Weekblad 3), gaf een praeparaat, dat 1=2 O helder oploste, geen reactie op salicylzuur gaf en door 0,1 cm*. V,, N. loog reeds geneutraliseerd was. Op de doos van kalmopyrine stond vermeld: „Kalmopyrin darf nicht in Glasflaschen sondern in Schachteln oder Papiersacken aufbewabrt werden.” Een raadgeving, die niet geheel en al strookt met de uitkomsten van het onderzoek van S c h o ö r 1. Later hoop ik op dit praeparaat nog eens terug te komen. Nov. 1925. ') 1915. 1120. Referaten. Beoordeeling in het laboratorium van meel en henoodigdheden. voor het bakproces. Het onderzoek van meel in het chemisch laboratorium, dat zich in hoofdzaak uitstrekt tot de bepaling van asch, water, kleefstof, cellulose, alkaliciteit en zuurgraad, heeft betrekkelijk weinig waarde, omdat het voornaamste, wat wij van het meel willen weten, het bakvermogen, niet uit de gevonden cijfers is te vinden. Alleen praktische bakproeven kunnen daaromtrent voldoende uitsluitsel geven. Inden regel zijn echter de monsters te klein, of wel er bestaat geen gelegenheid, om, onder de praktijk nabootsende omstandigheden, een bakproef te nemen. Inde Chemiker Zeitung (1925, 347) beschrijft thans A. Fornet een toestelletje, door hem mehlometer genoemd, waarmede het mogelijk is, lege artis brood te bakken, uitgaande van 100 g. me»l. f>e verwarming geschiedt met gas en de regeling der temperatuur gebeurt automatisch. Met den mehlometer kan ook de keuring van gist, „bakpoeder" en andere henoodigdheden voor het bakproces geschieden. V. I.

531