punt, mag geen reactie geven op zware metalen, op zink, op ijzer, op chloride en op sulfaat.

De vloeistof, verkregen, door 1 g. Calciumcarbonaat met 25 cmuitgekookt water 5 minuten te schudden en te filtteeren, mag door phenolphthaleïne slechts zeer zwak rosé gekleurd worden. 10 cm3, dezer vloeistof mag na verdamping geen weegbare rest achterlaten. Wordt 1 g. Calciumcarbonaat opgelost in 4 cm', water en 6 cm’, verdund salpeterzuur, de oplossing door uitkoken van kooldioxyde bevrijd en daarna gemengd met 2 cm3, ammonia, dan moet de vloeistof, na 5 minuten ineen gesloten vat gestaan te hebben, nog helder zijn. Wordt Calciumcarbonaat gedroogd, dam mag het niet meer dan 1 pCt. in gewicht verliezen. Wordt I g. Calciumcarbonaat met 50 cm3. V2 N. zuur verwarmd, totdat een heldere oplossing verkregen is, dan mag deze, na toevoeging van phenolphthaleïne, niet meer dan 10,5 en niet minder dan 9,8 cm . U N. alkali ter roodkleuring vereischen. CARBONAS CHININI. Zie Ph. Wkbldi. 1926, blz. 166. CARBONAS GUAIACOLI. Het artikel luidt: Wit, kristallijn, aanvankelijk smaakloos en bijna reukeloos poeder Smeltpunt 87,5°—88°. Wordt 500 mg. Guajacolcarbonaat gekookt met 10 cm3, sterken spiritus en daarna 0,5 cm3, natronloog bijgedruppeld, dan wordt natriumcarbonaat afgescheiden; wordt het mengsel verdund met water en met zoutzuur nauwkeurig geneutraliseerd, dan wordt de verkregen vloeistof, die naar guajacol riekt, met ferrichloride voorbijgaand blauwgroen en daarna roodbruin. Bij de neutralisatie ontwijkt kooldioxyde. De oplossing van Guajacolcarbonaat in spiritus (1 = 100) mag door ferrichloride niet blauw of bruin gekleurd worden en geen reactie geven op chloride; zij moet neutraal reageeren op vooraf met water bevochtigd lakmoespapier. Guajacolcarbonaat moet met de 10-voudige hoeveelheid zwavelzuur eene kleurlooze oplossing geven. Na verbranding mag Guajacolcarbonaat geen rest achterlaten. Oplosbaarheid 15° 25° in water onoplosbaar in spiritus 1 in 83 1 in 48 § CARBONAS KALICUS. Het artikel luidt: Witte, reukelooze korrels of het daarvan bereide poeder met scherp alkalischen smaak.

346