koude persing verkregen uit de rijpe vruchten van Olea europaea, Li nn. Lichtgele, versch geperst soms eenigszins groenachtige olie; reuk en smaak kenmerkend. Soortelijk gewicht 0,915—0,919. ND 1,4675—1,4700. Olijfolie wordt beneden 10 dikker en troebel dooreen kristallijne uitscheiding en is bij 0° een zalfachtige korrelige massa. Het additiegetal mag niet lager dan 80 en niet hooger dan 86 zijn. Worden eenige cm'. Olijfolie krachtig geschud met een gelijk volumen salpeterzuur, dan moet het mengsel wit zijn en mag de olie niet rood of bruinachtig worden (vreemde oliën). Het zuurgetal van Olijfolie mag niet hooger zijn dan 4. Het verzeepingsgetal is 188—196. Bij het onderzoek op arachisolie mag de temperatuur, waarbij zich de vetzuren beginnen af te scheiden, niet liggen boven 15,5U. § OLEL'M RICINI. Gewijzigd of toegevoegd is: Soorteliik gewicht 0,958—0,970. ND 1,4774—1,4781. Ricinusolie wordt bij 0° dikker en mag daarbij eenige witte kristalvlokken afzetten. Ricinusolie is in elke verhouding met ijsazijn en met sterken spiritus mengbaar en is ook in 2 deelen spiritus oplosbaar. Dc oplosbaarheid in verdunden spiritus is gering. Het additiegetal mag niet lager dan 82 en niet hooger dan 88 zijn. Ricinusolie mag geen hooger zuurgetal hebben dan 4. OLEUM SCHLEICHERAE. Dc beschrijving luidt: Lichtgele, bij gewone temperatuur weeke, zacht smakende, zwak als bittere-amandelolie riekende massa. 40° Soortelijk gewicht —: 0,899—0,907. ND bij 40°: 1,4580—1,4609 15° Smeltpunt tusschen 22° en 28°. Het verzeepingsgetal is 215—230. Het additiegetal raag niet lager dan 50 en niet hooger dan 55 zijn. Makassarolie wordt in Nederlandsch Oost-lndië koesambaolie genoemd. § OLEUM SESAMI. De beschrijving luidt: Lichtgele, nagenoeg reukelooze, zacht smakende tólie. Soortelijk gewicht 0,921—0,924. Nd 1.4717—1,4737. Sesamolie wordt bij 0° gewoonlijk meer of minder troebel en dikvloeibaar en is bij —B° zalfachtig.
247