een exsiccator boven zwavelzuur gedroogd, bij voorkeur onder verminderden druk; vervolgens wordt het smeltpunt bepaald. Bij zuivere Reuzel ligt dit inden regel bij 63° tot 64G. Is het gevonden smeltpunt lager, dan moet zoolang uit aether omgekristalliseerd worden, totdat een uitkomst hooger dan 61J verkregen wordt. Om de vetzuren te bereiden, wordt 100 tot 200 mg. der glyceriden tot een gelijkmatig poeder gewreven en ongeveer de helft daarvan met 5 cm®, spiritueus V2 N. alkali en 5 cm3, spiritus in een bekerglaasje, met een horlogeglas bedekt, gedurende 5 tot 10 minuten zacht gekookt. De vloeistof wordt daarna met 15 cm3, water vermengd, ineen scheitrechter gebracht en 3 cm3, verdund zoutzuur toegevoegd: de afgescheiden vetzuren worden met 10 cm3, aether uitgeschud. De aetherische oplossing wordt verzameld, met water gewasschen, dooreen droog filter gegoten en de aether verdampt. De achterblijvende vetzuren worden gedurende V2 tot 1 uur bij 100° gedroogd en na bekoeling tot fijn poeder gewreven. Van dit poeder wordt het smeltpunt bepaald, tegelijk met dat van de andere niet verzeepte helft der glyceriden. Wanneer het smeltpunt van de glyceriden aangeduid wordt als Sfl en het verschil tusschen dit smeltpunt en het (lager gelegen) smelptunt der vetzuren als d, dan moet voor zuivere Reuzel de som van Sfl en 2d niet lager zijn dan 71°. Reuzel moet bij voorkeur bewaard worden in goed gesloten flesschen. CERA ALBA. Het artikel luidt thans: Gebleekt Bijenwas. Nagenoeg witte, inde koude brosse, bij lichaamstemperatuur kneedbaar wordende massa, met een zwakken, vooral bij verwarming duidelijken, kenmerkenden reuk. Wit Was moet voldoen aan de eischen, bij Geel Was gesteld. 8 CERA FLAVA. Het was, verkregen door uitsmelten der honigraten van de bij, Apis mellifica, Li nu. Gele, inde koude orrelige, bij lichaamstemperatuur kneedbaar wordende massa met een doffe breuk en een kenmerkenden reuk. Smeltpunt 62°—64°. Bij verwarming op het waterbad moet Geel Was tot een heldere vloeistof smelten. Wordt 40 cm3, spiritus met 2 g. Geel Was eenige minuten gekookt en na een uur bekoeling gefiltreerd, dan moet het filtraat slechts weinig gekleurd zijn en door toevoeging van water niet sterk troebel worden; 10 cm®, van het filtraat, ge-
243