Sesamolie: Wordt bij 5 cm3, olie 2 druppels furol (1=100) en 10 cm3, sterk zoutzuur (soortelijk gewicht 1,18—1,19) gevoegd en krachtig geschud, dan wordt de zuurlaag bij aanwezigheid van sesamolie binnen 2 minuten kersrood. Katoenzaadolie: Wordt 5 cm3, van de olie met 3 cm’, amylalkohol en I—2 cm3, eener oplossing van zwavel in zwavelkoolstof (1 = 200), onder terug vloeiing gedurende 15 tot 30 minuten verwarmd in het kokend waterbad, dan wordt het mengsel bij aanwezigheid van katoenzaadolie rood. Arachisolie: Wordt 1 cm3, van de olie ineen kolfje van 100 cm3, met 5 cm3, spiritueuze kalioplossing (8 = 100) gedurende 4 minuten onder terugvinding en onder herhaald omschudden ineen kokend waterbad verwarmd en, na afkoeling tot ongeveer 25°, vermengd met 1,5 cm3, vaneen mengsel van 1 volumen sterk azijnzuur met 2 volumina water en 50 cm3, verdunden spiritus en het mengsel krachtig geschud, dan zal bij aanwezigheid van arachisolie kristallisatie optreden boven eeni temperatuur, welke bij elke olie, waarbij deze reactie wordt toegepast, nader is aangegeven. Zwavelhoudende producten: Wordt 4 cm3, van de olie met 1 cm3, ammonia, 5 cm3, absoluten alkohol en 10 druppels zilvernitraat, onder herhaald schudden, gedurende 5 minuten op 60° verwarmd, dan zal, bij aanwezigheid van zwavelhoudende producten, een donkere kleur inde vloeistof ontstaan, vooral inde scheidingslaag. Zwaremetalen: Wordt 10 cm3, van de olie met 10 cm3, verdund azijnzuur gedurende 15 minuten herhaaldelijk geschud, dan kan de helder afgescheiden azijnzuurhoudende, waterige vloeistof onderzocht worden op zware metalen en op zink volgens de algemeene methoden van onderzoek op zuiverheid voor de chemische lichamen. Indien bij eender artikelen een of meerder navolgende grootheden vermeld zijn, worden deze bepaald op de volgende wijze: Het smeltpunt vaneen bij hooge temperatuur vast vet wordt bepaald, door het heldere, gesmolten vet te brengen in een U-vormig gebogen buisje met een inwendigen diameter van 1,2 mm. Nadat het vet, in gestolden toestand, bij kamertemperatuur, minstens 24 uren is bewaard, wordt het buisje, bevestigd ter hoogte van den bol aan een thermometer, in water van gelijkmatig en langzaam stijgende temperatuur verwarmd, waarbij de stijging van de temperatuur vanaf 10 graden be-
239