Zuivering van paraffinhoudend wasch.
Tegenwoordig komt veel waseh uit Amerika, dat met paraffin vervalscht is. Lies-Bodard heeft eene wijze bekend gemaakt om dit bijmengsel te ontdekken. Men lost 5 grammen paraffinhoudend waseh op in 50 c. c. amylalcohol, verhit op 100° op een waterbad. Eveneens verwarmt men 100 c. c. rookend zwavelzuur met zijn volum water verdund op 100° en giet deze inden alcohol; men houdt dit mengsel op het vuur tot dat de ontwikkeling van gasbellen geëindigd is en laat bekoelen. De koek die na deze behandeling overblijft is een mengsel van paraffin, melisin (melylalcohol), cerotas en palmitinas amylicus; welke drie lichamen reeds eenigszins aangedaan zijn door den overvloed van zwavelzuur. Deze koek wordt op het waterbad behandeld met 50 c. c. monohydratisch zwavelzuur en 25 c. c. Nordhauser zwavelzuur en verhit zoo lang er nog gasbellen ontwikkeld worden (ongeveer 2 uren.) Er ontstaat eene verkoolde waschkoek die wordt uitgeperst en die men bij 100° oplost in 50 c. c. amylalcoho). Men plaatst vervolgens een filtrum op een glazen bak, welke zelf geplaatst is ineen ijzeren bak met kokend water gevuld en wascht de massa tweemalen af met 30 c. c. alcohol. De oplossing wordt bij 100° verhit en men voegt er 70 e. c. acidum sulphuricum monohydratum bij, namelijk ongeveer de hoeveelheid nocdig om de amylalcohol te veranderen in acidum sulphoamylicum dat de paraffin niet oplost en men houdt alles nog gedurende tien minuten op het vuur. Men laat bekoelen en bekomt een paraffinkosk die men voor de tweede keer door zwavelzuur zuivert; wanneer de verkooling goed geschied is , zijn deze twee zuiveringen voldoende. Door zuiver Nordhauser zuur zou de paraffin worden aangetast. (Journal de Pharmacologie, 1866, Septembre.)
376