De Chinesche Apothekers bewaren vele geneeskrachtig» zelfstandigheden in honig of suikersiroop, zoo als de ver* sche wortels van Gember, Galanga, Zedoaria, Japanscbe Convallaria, takken van de jonge bamboes en van het sui' kerriet, zoete en bittere oranjeappelen enz. De conserven herhaaldelijk in kokende suikersiroop gedompeld, op raam* werk gedroogd en vervolgens met gekristalliseerde suiker bestrooid, in goed gesloten vaatwerk bewaard, zijn zeer gezocht. De geneesheeren schrijven deze soort veel voor aan hunne rijke klanten. De Chinesche pharmacie maakt geen gebruik van wijn van druiven; zij gebruikt daartoe, onder den uaam van cha-sin-Mow of rijstwijn, een alcoholisch vocht verkregen door gisting van rijst. De geneeskrachtige wijnen der Chinezen zijn dus inderdaad niets anders dan slappe alcoholaten. De druivenwijn is nauwelijks bekend bij de Chinezen en echter wordt de wijnstok in verscheidene provinciën en in de geheele vlakte van Pei-Ho aangekweekt. De Chinesche wijn wordt verkregen door gisting van tarwe, gerst, maïs, welke tot meel gemalen en met eene zekere hoeveelheid water en Idou-tzé in groote kruiken gedaan wordt. De kiou-tzé of wijnzaad, dat als gist dient, is niets anders dan de moer uit de tonnen , waarin men reeds rijst en andere zaden heeft laten gisten. De vochten die de fermatatie hebben ondergaan worden overgehaald en leveren dan de brandewijn, Eet volgende voorschrift vaneen bitteren brandewijn wordt in China zeer veel gebruikt tegen wonden, zweren en kneuzingen. Succus Aloës .... 13 grammen. Myrrhe 12 „ Galbanum 12 „ Eadix Curcumae ... 2 „ Deze zelfstandigheden worden tot poeder gebracht en m»1 750 grammen brandewijn ineen gesloten vat gedaan, dat men gedurende eene maand aan de zon blootstelt, waaru* de vloeistof wordt afgeschonken.
152