de glycerin terug, welke bijna al het gevormde acidum formicum bevat. Ten einde dit zuur nu uit de glycerin uitte trekken, voegt men er inde retort 6 deelen water bij en destilleert, zorgdragende het water, naar gelang het verdampt , bij te voegen. Men gaat op deze wijze voort, tot dat men 60 tot 70 deelen gedestilleerd vocht verzameld heeft, waarna bijna al het acidum formicum met het water vervluchtigd en alleen de glycerin inde retort terug gebleven is.

De schrijver stelde zich ten taak eene gemakfcelijker wijze te vinden om dit acidum formicum te bekomen, zonder behulp van water ter uittrekking van het gevormde mierenzuur en zonder inde noodzakelijkheid te zijn, ten einde een geconcentreerd zuur te bekomen, dit laatste eerst in een mierenzuurzout te moeten veranderen. Het gelukte hem dit dubbel doel te bereiken en wel ten gevolge van voorafgaande proefnemingen over de verhouding van vast acidum oxalicum tot glycerin, als dit zuur er bij kleine gedeelten werd bijgevoegd. Het zuringzuur splitst zich daarbij in water, koolzuur en mierenzuur. 1. Technische bereiding van acidum formicum van 56 pCt. Het mengsel van gewoon (gekristalliseerd) acidum oxalicum met water vrije glycerin of ook wel glycerin van den handel wordt aanvankelijk verhit; de reactie begint bij 75* C. en is bij 90* in vollen gang. Er gaat, onder ontwikkeling van koolzuur eene waterige oplossing van mierenzuur over. Eenigen tijd nadat de ontwikkeling van koolzuur heeft opgebouden, voegt men eene nieuwe hoeveelheid zuringzuur bij, waarop de ontleding dadelijk op nieuw begint, terwijl er weder eene waterige vloeistof overgaat, welke echter reeds rijker is aan mierenzuur; naarmate men nu op deze wijze met de toevoeging van zuringzuur voortgaat, neemt het mierenzuurgehalte van het verkregen destillaat immer meer toe, tot dat deze de door de theorie aangegeven grens bereikt heeft. Deze wijze van bereiding gaat onafgebroken en zoo regelmatig voort, dat zij eender gemakkelijkste bewerkingen is. Bij aanwending van I kilogr, glycerin en successive toevoe-

106