Uit deze uitkomst wordt bevestigd, wat hier boven over de vermindering der vette ligchamen gezegd is. De andere helft dezer kaas werd na verloop van 2 maanden aan den invloed der lucht overgelaten, en vermeerderde in dezen tijd nog 8.5 gram in gewicht. Er ontstonden twee bepaalde lagen, waarvan de binnenste grijsachtig gele weinig veranderd scheen, terwijl de buitenste zwartachtige, weeke, eene diepe verandering scheen onder-
gaan te hebben. De schrijver zonderde deze beide lagen van elkander on analyseerde ze afzonderlijk. De buitenste laag woog 63 gram en bevatte: Caseïn en onbepaalde stoffen: .... 20.08 gr. Yette stoffen 9.76 „ Leucin en andere in alkohol oplosbare ligchamen 10.64 „ Minerale bestanddeelen 4.83 „ Ammonia 1-03 „ Water 16.71 „ 63.00 „ Het binnenste dat 75 grm. woog bevatte: Caseïn en onbepaalde stoffen. .... 13.50 gr. Leucin en andere in alkohol oplosbare ligchamen 6.07 „ Yette stoffen 10.11 „ Minerale bestanddeelen 3.42 „ Ammonia 0.58 „ Water 11.32 „ 45.00 „ {Annales de Chim. et de pltys. Juillef, 1865.)
379