Men bekomt op deze wijze een 6 lood zwaar vleeschbeschuit, dat op het uiterlijk veel gelijkt op het ongezuurde (paasch)brood der Joden. (Polytech. Notizhl. 1865 en Hager’s pharmaceulische Centralhalle 1865 No. 18.)

Eenvoudige bereiding van verdund pèroxydum hydrogenii. Wanneer men volgens Schoenboin geamalgameerd zinkschaafsel met een weinig gedestilleerd water in eene zeer ruime luchtbevattende flesch slechts eenige seconden lang sterk tezamen schudt, verandert het water, gedeeltelijk door opneming van zuurstof onder gelijktijdig ontstaan van zinkoxyd, in pèroxydum hydrogenium. Daar men deze belangrijke vloeistof volkomen vrij van zuur en scheikundig zuiver bekomt, waarin geen spoor van zink noch kwik te ontdekken is en het zich daarenboven vrij lang onveranderd laat bewaren, zoo is het wenschelijk dat men daarmede, uiteen therapeutisch oogpunt proeven neme. (Jahreshericht d. Phys. Vereins zw Prankf. en Hager’s pharm. Centr. /talie 1865 No, 20.J Kunstmatige bereiding van aciduni benzoïcum; door Rud. Wagner. Het benzoëzuur wordt sedert eenigen tijd, behalve voor andere technische doeleinden, ook aangewend bij de bereiding van anilinblaauw en andere teerverwen en zou zonder twijfel in nog meerdere opzigten aangewend worden, wanneer de wijze van bereiding, zoo als die uit benzoëhars of uit acidum hippuricum goedkooper was. Het is daarom van belang, dat sedert kort inde fabriek van Laurent & Castelhaz te Parijs, het bezoëzuur kunstmatig en wel uit

276