Brood voor diabetici.
Zoo als men weet is het gebruik van amylacea zeer na* deelig voor de diabetici, daar de stijfsel bij de digestie in suiker wordt omgezet. Bouchardat voerde als surrogaat het glutenbrood in, doch het schijnt zelden zonder amylutn voor te komen. Pa v y heeft onlangs de zoete amandelen aangeraden ter bereiding vaneen baksel, dat met vrucht het gewone brood zou kunnen vervangen bij diabetici. De zoete amandelen nu bestaan uit 54% olie, 24% emulsin, 6% suiker, 3% gom, 13% zaadhulsels. Hij verwijdert de suiker en de gom door de fijngestampte amandelen met heet water te behandelen en verhindert door toevoeging eener geringe hoeveelheid acidum tartaricum, dat de emulsin praecipiteert. Het overblijvende geeft na gefiltreerd te zijn een suikervrij amandelmeel, dat met eijeren tot amandelbrood gebakken kan worden en alsdan natuurlijk geheel vrij van stijfsel en suiker is. Dit brood echter is hard en smaakloos en is voor dagelijksch gebruik ongeschikt. De moeijelijkheid bestaat daarin, dat het van suiker bevrijde amandelmeel met eijeren niet goed rijst. Voegt men echter een weinig koolzure soda toe, zoo wordt dit gebrek eenigermate verholpen, terwijl de smaak dooreen weinig kaneel en cardamom veel verbeterd wordt. Men ban verder naar believen boter toevoegen. Volgens genomen proeven is het volgende mengsel als doelmatig aan te prijzen: 1 pond amandelen, 1 theelepel vol wijnsteenzuur, 4 eijeren, 12 eidooiers, een weinig soda (2 messerspitzen,) % lood cardamom. ('Notiger fiir die rationelle Therapie en Ha g e r’s Fharm. Centralhalle, 1865, N. 18.)
257