de ontleding van C 02. De plant wordt groen; er ontstaat chlorophyl.

Het leren alleen, zonder het licht, openbaart zich nog slechts door verschijnselen van combustie. Eindelijk brengt' het licht alleen, zonder het leven eveneens niet meer voort dan verschijnselen van oxydatie. Het plantenweefsel van leven beroofd wordt in het licht ontkleurd; de chloropby wordt ontleed. (Journal de Phannade et de Chemie 1865 , Janvier). Nieuwe wijze ter bepaling van het zuurgehalte inden azijn; door Jai 11 ar d. Men heeft reeds een groot aantal methoden ter bepaling van den acetimetrischen graad van den azijn voorgesteld» men kan ze verdeelen in physische en chemische methoden» De eersten berusten op het gebruik van acetimeters azijnwegers, maarde azijnen bevatten wisselende hoeveel' heden water, azijnzuur , zouten , extractiefstof, kleurstof en somtijds zelfs daarbij gemengde vreemde zelfstandigheden» Men begrijpt alzoo, dat instrumenten welke berusten op de densiteit der azijnen, aan oorzaken van dwaling onderbe' vig zijn. De methode door wegingen is zonder goeden uitslag döOr bekwame scheikundigen aangeraden, omdat zij veel zorg 60 lijd vereischen. De zoo eenvoudige en gemakkelijke me' thode door de volumen is dooreen groot aantal schrijve?8 voorgesteld; de carbonas kalicus aangeraden door Soube1' ran, de ammoniak door Urè, de saccharas calcic®8 door Greville en Violette, de carbonas natricus door Chevallier en eindelijk de biboras natricus door Eeveil- Maar men heeft in al die methoden steeds onmiddellijk ge werkt, zonder zekere moeijelijkheden en bepaaldelijk de a®° wezigheid van organische stoffen in rekening te breng 6 welke stoffen het azijnzuur verhinderen scherpe reactien &e de alcaliën, welke het juiste tijdstip der verzadiging aange

86