15c Jaargang. 19 Januari 1879. fl*. 38
PHARIHACEUTISGH WEEKBLAD
VOOE IsTIBIDIBIRXj.A.IDTIE). Voor Apothekers en Apotheekhoudende Geneeskundigen. Redacteur; R. J. OPWIJRDA, te Nijmegen.
Prijs per Jaargang, franco per post, / 5,20. UITGEVER' Advertenticn: van I—s regels ƒ I,—, elke regel meer 20 Cts. en ‘ De stukken. welk<= men wenscht opgenomen te zien, worden ui te rlij k 10 Cts. voor een N°. van het.blad. D. B- CENTEN, Woensdag-morgen verwacht bij den Redacteur. Een Abonnements-larief is op aanvrage verkrijgbaar. Aivrs?,T'-p-R-n ah/t n »* .... .., De Advertentien mterlijk Vrij dag-a vond bij den Uitgever.
JHededeelingen. Ingezonden stukken. Het Staatsblad N°. 222 bevat de wet van 25 December j. 1. tot regeling der voorwaardeu tot verkrijging der bevoegdheid van arts, tandmeester, apotheker, vroedvrouw en apothekersbediende. INZAGE VAN RECEPTEN. Onlangs werd ons gevraagd of een apotheker aan armbesturen, directies van ziekenfondsen enz. recepten, gereed gemaakt voor personen daartoe behoorend, ter inzage mag geven. Met verwijzing naar art. 12 van Wet IV meenden wij daarop een stellig onl kennend antwoord te moeten doen volgen. Immers aldaar wordt den apotheker bepaald verboden recepten ter inzage te geven aan andere personen als den geneeskundige, die ze voorschreef of die den zieke behandelt, aan dezen zelf en aan de rechterlijke en geneeskundige ambtenaren met het onderzoek dier recepten belast. Achten bestuurders van genoemde inrichtingen controle noodig, dan kunnen zij met het onderzoek der recepten de geneeskundigen, aan de inrichtingen verbonden, belasten of zich door dezen doen vergezellen, om inzage te nemen. Aan de bestuursleden zelven mag de inzage nooit geschieden evenmin ten huize van den apotheker als buitenshuis. Vermoeden de besturen fraude eu meenen zij de controle door den geneeskundige niet voldoende of niet gewenscht, dan kunnen zij zich des nood? oüden tot een rechterlijken ambtenaar en deze tot inlich. \g vergezeld dooreen geneeskundigen ambtenaar (geneeskundige inspecteur of adjunctinspecteur of door dezen gemachtigde commissiën uit den geneeskundigen raad) kan het gewenschte onderzoek verrichten. Zeist, den 14n Januari 1879. Weled. heer! Naar aanleiding van de onderzoekingen van prof. E. A. van der Burg over de pepsine van dr. Eriedrich Witte kan ik nog mededeelen, dat deze pepsine reeds langen tijd geleden door mij onderzocht is tegelijk met nog andere soorten. Ook ik vond dat de Pepsine van Witte gelijk stond met die van Lemkes, maar nog andere soorten deden voor de Edamsche Pepsine, althans wat hun oplossend vermogen van fibrine aangaat, niet onder. Hager noemt in zijn Commentar (Deel 11, Blz. 866) de volgende Pepsinesoorten, die in gebruik zijn: I°. Pepsine medicinale der Eransche Pharmac.
2°. Pepsinum neutrale Gallicum of Pepsine amylacée. 3°. Pepsinum Germanicum of het Pepsinum Lamatsch. 4°. Het Pepsinum plane solubile der firma Witte te Rostock. s°. Pepsinum activum van Marquart te Bonn. De heeren Menton en Zonen hebben mij inde gelegenheid gesteld met deze pepsinesoorten te doen kennis maken. Zij kwamen vrij wel overeen met de beschrijving, die Hager van deze pepsinesoorten geeft. De Pepsine medicinale der Eransche Pharmac. is eene geelbruiuachtige massa, deegachtig, in dunne lagen doorschijnend. Zij heeft een zwakken, eigenaardigen reuk, althans niet zoo sterk en niet zoo onaangenaam als de Pepsine Lemkes. De Pepsine amylacée is een droog, bijna wit poeder vaneen eigenaardigen reuk, eenigszins gelijkend op dien van Pepsine Lemkes, maar niet zoo sterk; de smaak is zoet. Zij reageert sterk op amylum. Het pepsinum germanicum of pepsinum Lamatsch bezit eene grauwe kleur, is poedervormig, en thans, nadat het ongeveer anderhalfjaar in mijn bezit is, reukeloos. De smaak is ziltachtia;. De Pepsine van Witte is een bijna wit poeder, lichter gekleurd dan de Pepsine Lemkes; zij heeft een zwakken eigenaardigen reuk en een zoeten smaak. Het Pepsinum activum van Marquart is een weinig donkerder gekleurd dan de Pepsine Lemkes, doch heeft in uiterlijk aanzien hiermede veel overeenkomst; ook inden reuk doet het aan de Pepsine Lemkes denken ; de smaak is zoetachtig, even als de Pepsine amylacée en de Pepsine Witte. Ook de Pepsine Lemkes heeft een zoeten smaak maar zwakker. Vier van deze pepsinesoorten heb ik in hun oplossend vermogen van fibrine vergeleken met de Pepsine van Lemkes, en wel de vier eerstgenoemden. Het Pepsinum activum van Marquart ontving ik eerst van de heeren Mouton, toen de proeven genomen waren. De fibrine werd bereid volgens Hager’s Commentar Deel 11, biz. 862. Yersch ossenbloed werd geklopt; de fibrine goed uitgewasschen tot zij eene draderige, witachtige massa vormt, vervolgens eenige uren gemacereerd in water, hetwelk 0,1 pet. H Cl bevat, de vloeistof hierna afgegoten en door eene geconcentreerde oplossing van Na Cl vervangen. De fibrine, door het H CJ houdend water tot eene geleiachtige massa gezwollen, werd door de Na Cl oplossing weder draderig. De fibrine werd nu met water uitgewasschen en tusschen linnen doeken geperst, totdat deze niet meer vochtig werden. 0,2 Grm. der verschillende pepsinesoorten: dus van
Pepsine medicinale, Pepsine amylacée, Pepsine Lamatsch, Pepsine Witte en Pepsine Lemkes, werden in wijdmonds glazen stopflesclijps met 25 C. C. water overgoten, hierbij gevoegd 8 droppels zoutzuur van 25 pet. H Cl en 10 grm. fibrine. Deze fleschjes werden gedurende 10 uren op 4.0° C. verwarmd. In alle fleschjes behalve die, welke de pepsine Lamatsch bevatte, was de inhoud veranderd in eene vuile troebele vloeistof, waarin echter de fibrine verdwenen was. De fibrine, bij de pepsine Lamatsch gevoegd, was geleiachtig gezwollen, en oogenschijnlijk was er niets opgelost. De inhoud werd op een doekje gegoten, met water afgewasschen, de fibrine in eene geconcentreerde Na Cl oplossing gebracht, daarna in water uitgewasschen en door uitpersing tusschen linnen doeken gedroogd. Deze hoeveelheid bedroeg 8 grm., doch het verzamelen, uitwasschen en drogen der fibrine geeft nog zooveel verlies, dat de hoeveelheid niet opgeloste fibrine hooger moet gesteld worden. De waarde dezer Pepsine Lamatsch mag dus wel zeer gering genoemd worden. De Pepsine medicinale, Pepsine amylacée en Pepsine Witte doen volgens deze proef niet onder voor de Pepsine Lemkes. Daar de bereidingswijze van fibrine nogal omslachtig was, wilde ik deze proeven herhalen met gecoaguleerd eiwit en dan tevens het Pepsinum activum van Marquart onderzoeken, maar mijne bezigheden en andere zaken verhinderden mij vooreerst aan dezen wensch gevolg te geven. Spoedig hoop ik echter deze proeven te herhalen, Mijn doel waste beproeven, dooreen der pepsinesoorten des handels te zuiveren, een praeparaat te verkrijgen, overeenkomende met de Pepsine uit Edam. Het blijkt dat er meer pepsinesoorten zijn, die even als de Edamsche eene ruime hoeveelheid fibrine kunnen oplossen. Met hoogachting heb ik de eer te zijn Uw dienstv. C. Guldensteeden Egeling. Zooals uit de advertentie in dit en het vorig nommer blijkt, heeft de heer J. A. 11 Rijke, apotheker te Eindhoven, de bereiding van Elastiek® Russische capsules in het groot aangevangen. Hij zond ons ter bezichtiging een doosje met 8 stuks capsules, gevuld met oleum ricini (elk met 1-J gram). Zoowel de capsules als de verpakking (het doosje) dragen blijk van groote zorg. Wij meeneu de vrijheid te hebben, ja achten ons zelfs verplicht deze Nederlandsche onderneming vaneen persoon, die alle vertrouwen verdient, aan de Collega’s zeer aan te bevelen. Het buitenlandwas ons lang vóór met de elegante aflevering van geneesmiddelen. Aanmoediging en onder-