Na eenig zoeken en beproeven is het mij mogen gelukken
eene behandeling van het vleesch uitte denken die aan de gestelde eischen ten volle beantwoorde. Lijders die een bepaalden afkeer van vleesch aan den dag legden , gebruikten baanden lang achter elkander zulk eene toebereiding, zonder be vermoeden wat zij tot zich namen en het is op mijn Voorslag aan genoemden geneesheer dat ik de wijze van bereiding openbaar maak, ten einde ieder mijner kunstbroeders inde gelegenheid te stellen zulks te bewerkstelligen. De meest gewone en eenvoudige wijze, waarin het vleesch Voor dit doel kan toebereid worden, maar waarin wel de aQiaak maar niet het uiterlijk aanzien van vleesch gemaskeerd is ,is de volgende : Men laat 1 Ned. ons versch raauw ossenvleesch (biefstuk), bevrijd van vet of zenuw, onder toezigt, bij den vleesehbouwer zoo fijn mogelijk hakken. Dit gehakt vleesch wordt JU ineen zuiveren steenen mortier sterk gekneusd met oneen witte suiker, waardoor het vleesch een doorschijnend zacht vochtig aanzieu bekomt, waarna het bij kleine gedeelten door eene zuiveren paardenharen zeef gedreven wordt. De verkregen pulpa wordt nu als zoodanig afgele-Verd , wanneer de toevoeging van eenig citroenzuur, vooral bij kinderen schadelijk mogt geacht worden ; anders wordt bij deze pulpa nog gevoegd eene oplossing van 9ia 5 (I acidum Cltricum in §(9 water en 1 droppel zuivere citroenolie, door 'velke toevoeging de smaak zoodanig gemaskeerd en aangenaam wordt, dat men niet vermoedt raauw vleesch te gebruiken. Verlangt men echter ook nog de kleur zoodanig te wijz,gen dat het aanzien van vleesch ook verborgen wordt, zoo ia eene toevoeging van 3 i rob sambuci daartoe voldoende. Ik ben gewoon , daar de aflevering van dergelijke bereidden in het midden van den zomer plaats had , het conditum, °verdekt met een dun papier waarop witte suiker gestrooid , af te leveren. Intussehen werkt de kneding van be suiker met het vleesch hierop reeds zoodanig bederfwe-rend, dat de kleur frisch vleescbkleurig blijft, terwijl
297