weder in alcohol op te lossen en te verzamelen. Inden trechter blijft nadat de aether afgeloopen is eeue losse kristalmassa, welke door watervrijen aether afgewasschen en na afdroppeling op een vlakken porceleinen schotel wordt uitgespreidt. Na vrijwillige verdamping van den aether blijft het atropinzout terug , dat als eene opeenhooping van zuilvormige kristalletjes te onderkennen is. Hoofdvereischten bij deze bereiding zijn volkomen watervrijen alcohol en aether en aanwending eener temperatuur welke niet hooger dan 12° C. mag stijgen. Al dein en aan het vat gebleven restanten van het zout worden in watervrijen alcohol opgelost en met den van de kristallen afgeloopen aether vermengd, de aether afgedestilleerd en de terugblijvende vloeistof zacht uitgedampt, Waardoor men de rest in amorphen staat terug bekomt. (H age r’s pharmaceutisahe Centralhalle 1864, No. 13.) Aloë in het bier; door H. de Letter. Jianwez raadt aan om de aloë, waarmede men inden laatsten tijd ook al begonnen is het bier eene zekere bitterheid mede te deelen, op te sporen in het bezinksel der tonden. Men brengt dit namelijk op een filtrum, wascht het öiet water uit en behandelt het vervolgens met alcohol, Waarmede men alsdan eene tinctuur bekomt, welke bij verdamping een residu oplevert van het onoplosbaar gedeelte van het gomachtig harsige sap, dat zeer goed aan zijne physische en organoleptische eigenschappen te onderkennen is. Volgens de Letter is het doelmatiger om de aloë in het hier zelf op te sporen, omdat het zeer goed plaats kan hebben, dat het bezinksel inde tonnen geen spoor van aloë *ou kunnen bevatten , hoewel het toch wel in het bier aanwezig was, waaruit zich het bezinksel afzondert. Zulks zou dan plaats hebben als zoodanig bier reeds voor dat het in tonnen overgebragt was met, de aloë bedeeld was geworden, daardoor het onoplosbaar gedeelte, vroeger door meer verhoogde temperatuur inde kuip oplosbaar gehouden, rn de Wlkuipen zou gepraecipiteerd worden.
253