vloeibaar, sommige zelfs vloeijen niet meer pit bet omgC' beerde gips,
Eragendorff vond door deze reactie zeer geringe hoe' veelheden alcohol (5-—lO pCt.) inde olie. Wanneer de olie sterk verhardt is, zoo omzot zich, na verloop van 5-—lü HU" nuten, het sodium met een bruinen harsachtigen rand. Bij niet vcrharste oliën treedt dit verschijnsel na verloop van 18—24 uren te voorschijn. Hij paste de/.e proef ook too op zuurstofbevattende oliën, waarin het sodium eene langzamerhand ontstane of trage gasontwikkeling voortbrengt» welke echter snel te voorschijn komt. als er alcohol aan '6’ zig ia. Eene langzame ontwikkeling van waterstof wordt eveneens bij de zuurstofvrije oliën bespeurd , wanneer zij sporen van water bevatten, zoo als zulks dikwijls plaats vindt. Peze methode nu is bruikbaar voor de volgende oliën: Ol> bals. Copaivae , Bergamottae , Cardamumi, Carvi, Cerae » Citri, Lavaudulae, Menthae pip. Naphae, Poriugallo, nuc. Moschatae, Petitgrain , Piperis , Eosmarini, Sabinae , Sal' yiae , Succini. 8. Vermenging der vlugge olie met olijfolie (Richter). ontstaat by aanwezigheid van alcohol een troebel mengsel' Eeze methode is zonder eenige waarde, dewijl met water* vrijen alcohol vermengde vlugge oliën met vette olie bijoS in elke verhouding een helder mengsel vormen. Al deze proeven (uitgenomen de laatste) verdienen onder zekere omstandigheden de aandacht, die onder 1. is echte* de zekerste en beste, wanneer het aankomt op de bepulin#» van de grootte der vervalsching. Eenige oliën zoo als El' Emygd. aeth., Cassiae, Caryophyllao, Sinapis, Yalerian®6 kunnen naar hunnen ouderdom en hoedanigheid I—3 volun1' procenten aan water afgeven, dat men wel in het o°s moet houden. Eene oude cassiaolie gaf bij voorbeeld voiumprocenten aan water af, ofschoon zy geen alcohol be' vatte. 3’oor die oliën, welke veel koolwaterstof bevatten» is deze proef zeer aan te bevelen. In het algemeen komt het echter niet daarop aan te *e' ten, met hoeveel alcohol de olie vervalscht is-., maar wel
182