zelfde omstandigheden geplaatst wordt bleek geel gekleurd. Deze twee suikers verplaatsen het iodium niet uit zijne verbinding met ijzer, want men vindt geen spoor van iodium, noch van acidum hydriodieum in het vocht, verkregen door Oene voorzigtige destillatie van rietsuiker of van glucose, 'Tater en iodeturn ferrosurn liet ioduretum dat gesplitst is in «esqui-ioduretum en sub-ioduretum vormt alzoo geen acidum hydriodieum met de rietsuiker of de glucose, omdat bet iodium zich in dit mengsel in bepaalde verhouding bevindt tot vorming vaneen proto-ioduretum. Ineen woord, er kan op de gewone temperatuur geen acidum hydriodieum Ontstaan , dan wanneer het aequivalent van het iodium dat van het ijzer overtreft tot vorming van proto-ioduretum Fe 1., of wanneer door cene langdurige koking dé glucose zuur ge .orden is. (1) De aanwezigheid van gom verhindert de modificatie van bet iodeturn ferrosurn in aanraking mét rietsuiker en water, Waarschijnlijk, omdat zij op de suiker even als een zuur Werkt en dat zij voor een gedeelte voldoende is om de scheikundige werking te versterken , die er tusschen het water en de suiker plaats heeft tot vorming van glucose. Na langen tijd wordt dit mengsel geel gekleurd, maar in eene veel ofindere mate dan met suiker alleen. De gom veroorzaakt eveneens de verandering van het iodeturn ferrosurn lij aanwezigheid van glucose. Eene oplossing van gom , welke geen suiker bevat, ontleedt binnen, oenige dagen het iodeturn ferrosurn; men verkrijgt eene verbinding van gom en ijzerosyd en er ontstaat sesqui-iodurekum , dat dit mengsel geel kleurt. Bij de gewone temperatuur is een mengsel van glucose (1) Men heeft gezegd dat de kleuring van dn syrupus iodteti ferrosi rï°°r den invloed <ler lucht, veroorzaakt werd door de afzondering van ■Jzeroxyd en vrij geworden iodium. Indien er werkelijk iodium vrij gehaakt was, zon men door destillatie acidum hydriodieum moeten beko "aarom wordt dan de siroop , bereid met glncose-suiker door gist bereid , "iet door den invloed der lucht gekleurd ?
163