De stukken welke door de ondergane wrijving niet zeer scherp van kanten zijn , zijn bijna altijd boog geel gekleurd, en bij bevochtiging bruingeel; de grondmassa van het pa' renchym vertoont zich zuiver wit; soms, doch over het ge* heel zelden, trekt de kleur der mergstralen in het roods- Intusschen heeft de witte grondkleur zoodanig de bovenhand, dat de rhabarber er bijna zuiver wit uitziet; zulko stukken zijn het, die de witte rhabarber zouden moeten voorstellen; zij behooren juist niet tot de beste stukken. Het zijn voornamelijk onregelmatig gevormde stukken met sterke mazenvorming De mazen komen dikwijls voor inde gedaante van sierlijke, stervormige bruinroode figuren (ge* vormd door de mergstralen). De stukken zijn op de dwarse breuk onregelmatig en oneffen korrelig; de mergstralen komen meestal voor in d® gedaante van onregelmatige en scherp begrensde strepen» zeldzamer in regelmatige stralen; zij verleenen aan de breuk een bont, bijna bruinrood of roodachtig gemarmerd aanzien' Zeldzamer wordt bij voorbeeld bij de witte rhabarber op d® dwarse breuk eene groenachtige tint waargenomen. De Russische rhabarber laat zich gemakkelijk tot poeder brengen en geeft een hoog geel, safraankleurig, zeldzamer een in het roodachtig spelend poeder. Het speeksel wordt er safraangeel door gekleurd en het knarst tussehen d® tanden door de daarin aanwezige kristallen. Goede waar 13 van middelbare zwaarte en hardheid, vrij vast, juist ni®t zwammig en poreus , maar gemakkelijk te krassen en t® snijden (niet steenhard) en volkomen droog. Reeds bij de heele stukken, maar voornamelijk bij h®t snijden of tot poeder brengen komt de eigenaardige, krachtige , specerijachtige en te gelijk eenigzins walgelijke reuk te voorschijn. De aromatisch bittere Smaak heeft de bovenhand bor®0 de zamenstrekkende, in tegenoverstelling van alle inlandscb® soorten, welke buiten j verhouding sterk adstringerend zijn. Bij goede Russische rhabarber zijn do zoogenaamde voof' heerschende bestanddeelen: Rhabarberin (eene drastische bitter®

130