Onder de meest gebruikte tisanes door den schrijver onderzocht , leveren die van flores Malvae, van ïaraxacum, het decoctum album en infusum Chamomillae romanae, binnen 12 uren, phosphas ammonieo-magnesicus bij vermenging met ammoniak en een praecipitaat van hetzelfde dubbelzout, als men bij het gefiltreerde vocht een magnesiazout voegt, dat met sal ammoniac verzadigd is. De aftreksels en afkooksels van flores Tiliae, herb, Eutae, Capillarum , herb. Eubi fruticosi, rad. Ehei en van thee ge • ven dan slechts een praecipitaat van phosphas ammonieomagnesicus , als bij het vocht sulphas magnesicus verzadigd met sal ammoniac is toegevoegd. De hoeveelheid acidum phosphoricum inde geneeskrachtige planten vervat, is dikwijls aanzienlijk; zoo hebben de flores Malvae, zoo als men die inde Apotheken vindt, bij de analyse 1,20 pOt. van hun gewigt acidum phosphoricum geleverd , terwijl de geheele hoeveelheid asch van deze plant gemiddeld 12 a 13 pOt. bedroeg. De Taraxacum leverde 0,82 pCt. acidum phosphoricum bij 4,50 pCt. asch. De volgende getallen , afkomstig van de analyse met de flores Malvae in haren natuurlijken staat verkregen en van dezelfde bloemen na hunne afkoking, geven een denkbeeld van de hoeveelheid dezer minerale zelfstandigheden, welke door water uit deze plantendeelen kunnen uitgetrokken worden. I'lores Malvae vóór de Elores Malvae na de afkoking en gedroogd, afkoking en gedroogd. bij 100°, bij 100°, Asch 12,93 9,33. Acidum phosphoricum. 1,20 0,51. Zoo hebben de flores Malvae door de afkoking aan minerale stoffen 3,60 pCt. van hun gewigt aan water afgestaan, dat is alzoo ten naastenbij een vierde van de geheele hoeveelheid van hunne asch en bijna de helft van hun acidum phosphoricum-gehalte. Door eene verlengde koking verliezen de flores Malvae 50 pCt. van hun gewigt. Tarwemeel en brood gedurende een Vi uur met gede-

316